50 éves a békési duzzasztó

2019. november 8. 18:17 | D. Nagy Bence

Emléktáblát avattak a békési duzzasztóműnél. Az ünnepségen szó esett az ötven éve üzembe helyezett műtárgy történetéről és vízgazdálkodási jelentőségéről is.

A békési duzzasztó idén fél évszáda kezdte meg működését, jelentősen alakítva ezzel a megye gazdasági életét. Takács Árpád kormánymegbízott, aki a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnökeként kettős szerepben volt jelen, kiemelte, a békésihez hasonló duzzasztóművek alapvető szerepet játszottak a népesség megtartásában. Ma a megye területének több mint fele – nagyjából 2800 km² – mélyfekvésű mentesített ártér, a folyószabályozások előtt ekkora területek álltak víz alatt.

Az eseményen a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről jelent volt Szabó János igazgató is, aki a békési duzzasztó történetét összegezte. Képes beszámolójában az aktuális vízügyi adatok mellett a megyei vízlépcsők szerepéről és jelentőségéről beszélt, de a békési duzzasztó hiányosságaira is felhívta a figyelmet. 75 köbméter per szekundumos árhullám esetén statikai okokból meg kell szüntetni a duzzasztást, de a mederelzáró táblák sem rendelkeznek elektromos fűtéssel, így jegesedés esetén sem üzemelhet a duzzasztómű – sorolta az igazgató.

 

Szabó János igazgató és Kálmány Tibor, Békés polgármestere

Szabó János igazgató és Kálmány Tibor, Békés polgármestere

 

Az ünnepség végén Kálmán Tibor, Békés polgármestere avatta fel az emléktáblát. Beszédében a duzzasztónak a békésiek életében betöltött szerepét említette, de annak turisztikai és vízgazdasági fejlesztését is kiemelte a jövőre nézve.

FEL