3 millió forinttal támogatta Békéscsaba a koraszülöttmentőt

2017. július 5. 17:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Békés megyei koraszülöttmentő és a hozzá tartozó életmentő eszközök megvásárlását három millió forinttal támogatta Békéscsaba önkormányzata. Szarvas Péter az adomány átadásakor úgy fogalmazott: gyermekeink egészségért mindent meg kell tennünk.

Nagy öröm azt tapasztalni, hogy egy Békés megyei kezdeményezés, összefogás ennyire sikeres – mondta a város polgármestere az adomány átadásakor.

–Valamennyien képviselők úgy gondoltuk , hogy ez egy fontos ügy. Fontos dolog, hogy a koraszülött csecsemőkön időben lehessen segíteni. Ehhez meglegyenek Békés megyében azok az eszközök, az a jármű és azok az eszközök, amelyekkel a segítség időben érkezhet. És úgy gondolom, hogy a legféltettebb kincsünk a gyermekünkért mindent meg kell tenni - hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.

Kevesebb, mint 10 hónap alatt összesen 33 millió forintot adományoztak magánszemélyek, civil szervezetek, cégek és önkormányzatok a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak. Békéscsaba támogatásával ez az összeg már 36 millió forintra nőtt.

 

 

–Amikor megkértek engem, hogy legyek az alapítvány tagja, az volt a feltétel, hogy kiadásunk nem lesz. Abdul doktorral, és az alapító tag, Alt Norbert alpolgármester úrral egyöntetűen ez volt az elvünk. Ez azt jelenteti például, hogy a könyvelő önkéntesen dolgozik. A saját időnket, kocsinkat, energiánkat mindent föláldoztunk a cél érdekében önkéntesen - emelte ki dr. Fodor Zsuzsanna, a Viharsarki koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az alapítvány első kitűzött célja megvalósult. Hétfőn aláírták a mentőautó-gyártó céggel a szerződést. A 30 millió forint értékű koraszülöttmentő a tervek szerint szeptember 30-ára megérkezik Békés megyébe, és szolgálatba is áll.

–A mi inkubátorunkat, a lélegeztető gépet, az infúziós pumpákat felvisszük Kistarcsára, és a gyárban az új mentőautóra fogják felszerelni. Ezekkel az eszközökkel már készen áll a mentőautó, hogy koraszülötteket, beteg újszülötteket szállítsuk vele. A későbbiekben folyamatosan fogjuk pótolni, korszerűbbre cserélni ezeket az eszközöket - mondta Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A gyűjtés a mentőautó megvásárlása után sem áll meg, ugyanis az előzetes számítások szerint további 18-20 millió forintra van szükség ahhoz, hogy a legkorszerűbb életmentő eszközökkel szereljék fel a járművet.

 

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL