3 milliárd forintból újult meg a mezőberényi szennyvíztisztító telep

2023. június 10. 12:58 | Hidvégi Dávid

Három milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból korszerűsítették a mezőberényi szennyvíztisztító telepet. A beruházással támogatják az egészséges, tiszta lakókörnyezet kialakítását, az emberi egészség védelmét, a lakosok életminőségének javítását és a környezetterhelés csökkentését.

Csütörtökön adták át a megújított mezőberényi szennyvíztisztító telepet. A beruházás érintette az épületek rekonstrukcióját, az eszközök korszerűsítését, valamint egy új szennyvíz-nyomóvezeték építését. A fejlesztés részeként új fajta mechanikai előtisztítás történik gépi ráccsal és homokfogóval, valamint kiegyenlítő medencével. A többi folyamat ezután következik.

– Van egy kibővített biológiai tisztítási sor utótelepítőkkel, amelyek a bioliógialig bontható szerves anyagokat bontják le, hogy a környezetnek jobb legyen. Biztos, ami biztos, párban új utószűrőket is telepítettek, melyek azt a célt szolgálják, hogy a befogadóba beengedett szennyvíz semmilyen körülmények között se tartalmazzon iszapos anyagokat – mondta el kérdésünkre Csarnai Gábor, az Alföldvíz Zrt. Technológiai Osztályának osztályvezetője.

 

 

A fejlesztés célja egy korszerű, a legmodernebb technológiával ellátott szennyvíztisztító telep kiépítése volt, a meglévő csatornahálózat legelavultabb részeinek felújításával. A város polgármestere elmondta: három olyan csatornát alakítottak ki, amelyek közvetlenül a szennyvízátemelő berendezésektől hozzák ki a szennyvizet a telepre. Siklósi István hozzátette: korábban a szennyvíz olyan szerves anyagokat tartalmazott, amelyek káros hatással voltak a környezetre, azonban a beruházással ez a probléma megszűnt.

– A másik része a környezeti hatások megszűrésének pedig, hogy olyan vizet bocsásson ki a telep, ami akár öntözésre is megfelel, valamint ami korábban nem igazán működött, az a szennyvíziszap felhasználására vonatkozó lehetőség is. Innentől kezdve azt a szennyvíziszapot, amit itt leszűrnek, lepréselnek, akár mezőgazdaságban trágyázásra is felhasználható – emelte ki a településvezető.

A fejlesztés részeként a csapadékvíz-elvezető hálózatot is megújították, így csökkent a telepet terhelő idegen vizek mennyisége. A beruházás három milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból történt. Jelenleg a féléves próbaüzem zajlik.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Kihirdették a Kós Károly Országos Pedagógiai Verseny eredményeit

Idén ötvennégy csapat vett részt a békéscsabai Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola pedagógiai témában meghirdetett országos versenyén. A Kós Károly Országos Pedagógiai Versenyt idén második alkalommal szervezték meg, a pályázók a fogyatékossággal élők beilleszkedési lehetőségeit támogató módszereket vagy eszközöket találtak ki és mutattak be. A megmérettetés eredményhirdetését kedden délelőtt rendezték meg a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.
18:17
FEL