27 ország nagykövete a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadásán

Négy földrész huszonhét országának nagykövetei, konzuljai és családtagjai látogattak el március 11-én a Fővárosi Nagycirkuszba, a Győztesek karneválja című műsor utolsó előadására, a nemzetközi kapcsolatok ápolása és a cirkuszpedagógiai program megismerésének céljából.

27 országból, összesen 86 diplomata és családtagja vett részt a Fővárosi Nagycirkusz meghívására a Győztesek Karneválja című produkció díszelőadásán. A most záruló Győztesek Karneválja című műsorban Magyarország mellett hét ország, Románia, Oroszország, Lettország, Ukrajna, Kína, Franciaország, Kuba művészei vendégszerepeltek a Fővárosi Nagycirkuszban.

A résztvevők megismerhették a Fővárosi Nagycirkusz másfél éve elindított cirkuszpedagógiai programját is, amely az akkori Lúdas Matyi a cirkuszban című előadással kezdődött. A rendhagyó órákat a hétköznapi előadások után tartják a porondon az előadás megtekintése után, olyan órákkal, amik kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanult tananyagokhoz, amiket visszaidéznek és megerősítenek az artistaművészekkel és a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az órák negyvenöt percesek, interaktívak, a gyerekeket bevonva együtt játszva tanulnak és értelmezik újra a már megtanultakat a porondon, hogy a hétköznapokban is hasznosítható tudást kapjanak. Volt már matematika, biológia, fizika, irodalom és az alsó tagozatosoknak komplex összefoglaló óra.

 

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

 

A tapasztalatok alapján muszáj valami emlékhez, vizuális képhez kapcsolni a tanultakat, amik ezáltal könnyebben visszaidézhetők. Manapság kiemelten fontos, hogy a gyerekek hasznos, gyakorlati, és ne csak lexikális tudást kapjanak, amire nagyon sok lehetőség nyílik a cirkuszművészetben, mert nagyon sok értéket és információt hordoz, amit jobban ki lehetne aknázniuk a pedagógusoknak. A cirkuszpedagógiai program célja, hogy a gyerekek ne csak a négy fal között, didaktikus módszerrel kapják meg az információt, hanem sikerélményként visszaidézhető élménytanulás legyen számukra. Eddig több ezren látogattak el a rendhagyó órákra, volt, hogy egyszerre több mint száz gyermek vett részt rajtuk, de már a magyarországi külföldi iskoláknak is bemutatták a cirkuszpedagógiai programot.

A nagy sikerrel futó Győztesek karneválja című műsor zárónapján az apró látogatókat a gyereksarokban szerencsekerék, arcfestés, zsákbamacska, ajándékok és pattogatott kukorica várta. A 15 órai záróelőadást Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, Nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Fekete Péter az előadás szünetében tartott beszédében a Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európában betöltött egyedi szerepét hangsúlyozta, ahol egész évben, heti öt alkalommal, nyolc előadást tartanak, ami nem valósulhatna meg a nemzetközi cirkuszművészek nélkül, akik a világ minden tájáról érkeznek a Fővárosi Nagycirkuszba. A tervben lévő Cirkuszkutató központ a konferenciák és programok mellett az egész világ cirkuszművészei előtt nyitva áll majd.

 

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

 

Megosztás:

Címke: , , ,