2,6 milliárd forint érkezik a vármegyébe munkavállalók képzésére, bértámogatásra

2023. május 9. 18:08 | Papp Ádám Sándor

Békés vármegyében is útjára indult a munkavállalók és vállalatok termelékenységét javító program, melynek nyitórendezvényét kedden délelőtt a Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartották. A GINOP Plusz program révén országosan 70 milliárd forint, Békésben 2,64 milliárd forint áll rendelkezésre munkavállalók képzésére és bértámogatásra.

Az eseményen a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a koronavírust követő időszakban átalakult a munkaerőpiac, a regisztrált álláskeresők száma a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. Zöld-Nagy Viktória hangsúlyozta: jelenleg Magyarországon az aktív korú lakosság mintegy 74 százaléka dolgozik. A helyettes államtitkár hozzátette: a kormány célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra a 20 és 64 év közötti korosztály 85 százaléka állandó munkahellyel rendelkezzen.

– Úgy indította a kormány a programot, hogy saját kockázatra a központi költségvetésből megelőlegezve a fedezetet, hiszen egyenlőre még nincs jóváhagyás az operatív programra. Ennek ellenére azt gondoltuk, hogy a magyar munkaerő termelékenységének a javítása, a munkavállalók képzése annyira akut feladat és egy olyan fontos kérdése annak, hogy a hazai munkaerőpiacot érdemben tudjuk segíteni, hogy ezt el kell indítani még akkor is, ha nincs meg a jóváhagyás erre a programra – emelte ki Zöld-Nagy Viktória.

Az eseményen a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója emlékeztetett, hogy a munkaerőhiány kezelése érdekében öt évvel ezelőtt alakították meg szakképzési munkacsoportjukat, majd egy esztendővel később létrehozták a pályaorientációs kerekasztalt. Bódi Beáta hozzátette: 2022-ben több oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást.

– Jelenleg a felsőoktatási intézményekkel együttműködve mérjük fel a munkaadók műszaki szakemberigényét és felajánljuk számukra az egyetemek által helyben indított képzéseket. A GINOP Plusz 3.2.1 programmal rövid távon tudunk azonnali segítséget nyújtani a vállalkozásoknak ahhoz, hogy képezzék dolgozóikat, fejlesszék a vállalkozásuk, illetve a munkavállalók alkalmazkodóképességét – fogalmazott Bódi Beáta, a kormányhivatal igazgatója.

A programban mikro-, kis- és középvállalkozások maximum 75 millió forintig, továbbá nagyvállalatok legfeljebb 150 millió forintig pályázhatnak.

– A projekt részeként lehet belső képzést is szervezni, illetve külső képzőcéget bevonni. Az oktatási lehetőségek széles tárháza áll a vállalkozások rendelkezésére. A szakmai és nyelvi képzésektől kezdve az úgynevezett softskill fejlesztésen át az informatikai ismeretek megszerzéséig – erről már Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke beszélt.

A GINOP Plusz programban országosan 70 milliárd forint, míg Békés vármegyében mintegy 2,64 milliárd forint áll rendelkezésre a munkavállalók képzésére és bértámogatásra.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

A minőségben és az innovációban is élen járnak a hazai pékségek

A minőségi termékekkel és a speciális fogyasztói igények rugalmas kielégítésével tudják megnyerni a vásárlókat a kisebb pékségek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékszövetség körképe szerint megállapítható, hogy a szakboltok kínálata a fogyasztói igényeknek megfelelően folyamatosan bővül. Az alapanyag felhasználásban is minőségi javulás figyelhető meg.
18:07
FEL