21. Csabai Kolbászfesztivál: Disznóvágás és gyúróverseny a második napon

A 21. Csabai Kolbászfesztivál második napján is hatalmas lelkesedéssel töltötték a kolbászt a résztvevők. A pénteki napon a nyugdíjasok, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők voltak a központban, hiszen az ő kolbászukat díjazta a zsűri. A rendezvényre 35 csapat nevezett.

Disznópörzsöléssel kezdődött a 21. Csabai Kolbászfesztivál második napja. Pénteken a kolbász készítésének első mozzanatait mutatták be az érdeklődő közönségnek.

Az ország távoli pontjairól érkezők közül volt olyan látogató, aki nem igazán ismeri a csabai hagyományokat, azonban van gyermekkori emléke a disznóvágásról.

– A csabai hagyományokat nem nagyon ismerem az az igazság, bár Békés megyéből, Orosházáról származom. Ott volt jó élményem a disznóvágással kapcsolatban, még gyermekkoromban természetesen. Akkor még szalmával pörzsölték a disznót, hatalmas nagy szalmaboglyát állítottak – emlékezett vissza Sitkei József.

A bemutató után a nyugdíjasok, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők gyúrtak közösen a Mokry Sámuel sátorban.

 

 

 

 

Remek hangulatban telt a közös gyúrás, amelynek nélkülözhetetlen eleme a finom házi pálinka. A civil szervezetek tagjai szerint nem az eredmény számít, hanem az, hogy jó hangulatban teljen a közös tevékenység.

– A célkitűzés igazából az, hogy jól érezzük magunkat, megmutassuk magunkat és a különleges receptünkkel másokat is megörvendeztessünk. Ami itt elkészül kolbász, azt az ügyfeleink, klienseink részére osztjuk ki – fogalmazott Bonnyai Sándor.

 

 

 

 

A nagy családoknál az unokától egészen a nagymamáig mindenki kivette a részét a kolbász készítésében.

– Már évek óta járunk ki a kolbászfesztiválra, a kolbászkészítést a nagyszülőktől, a szülőktől tanultuk. Most már mi is csináljuk, de próbáljuk a gyerekeknek is átadni. Élvezik, szeretik és csinálják is – hangsúlyozta Krajcsó Pál.

A siketekre és a nagyothallókra is gondoltak a szervezők, hiszen a napközi programok mellett az esti színpadi produkciókat is jelelés kíséri majd.

– Ez egy kiemelt nap, egyrészt azért, mert már hosszú évek óta, minden évben neveznek csapataink a kolbászfesztiválra, idén is nyolc hallássérült csapatunk indult. Továbbá egy igen nagy kuriózuma a ma estének, hogy a Magna Cum Laudénak köszönhetően a koncertjük jelnyelvi tolmácsolással hangzik majd el – emelte ki Bognár Gyöngyi, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségégének Békés megyei titkára.

A négynapos Csabai Kolbászfesztivál legnagyobb durranása szombaton lesz, amikor 750 csapat részvételével rendezik meg a Nemzetközi Kolbászkészítő Versenyt.

 

 

 

Nyugdíjas kolbászkészítő verseny díjazottjai

Helyezettek:

III. hely: Bronzérmes kolbászkészítő díj + a 6 üveg bor a Demeter Pincészet felajánlása: kapta a 211. Csabai Pálinkaklub csapata.

 

II. hely: Ezüstérmes kolbászkészítő díj + 12 üveg bor a Demeter Pincészet felajánlása: kapta a 230. Krajcsók csapata.

 

I. hely: Aranyérmes kolbászkészítő díj + 18 üveg bor a Demeter Pincészet felajánlása: kapta a 220. Inspiráció csapata.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,