20 éves Márvány Fotóműhely

2017. január 23. 16:49 | Mikó Melinda

A Lencsési Közösségi Házba invitálta 15 évvel ezelőtt, az akkor még hontalan Békéscsabai Márvány Fotóműhely tagjait Takács Péter, a ház vezetője. Ennek a közös létnek köszönhető, hogy már egy évtizede sikeresen zajlik az országosan is egyedülálló "Digiporáma Fesztivál", illetve a "Csak tiszta forrásból" című fotópályázat. Évente két alkalommal „Fotósulit” indítanak, ami annyira sikeres, hogy kitermelik gyakorlatilag a saját utánpótlásukat.

Bazsó Imre alapító sajnos már nem lehet közöttünk, fogalmazott az amatőr fotósokat maga köré gyűjtő műhely vezetője. 20 éve tizenöten alapították meg, hely hiányában, a Márvány cukrászdában a Fotóműhelyt. Nevüket törzshelyükről kapták. 2001-től viszont otthonra leltek. Meghatározó tagjaivá váltak a Lencsési Közösségi Háznak és a lakótelep közösségének.

– 41 képpől áll a mostani tárlat. A kiválasztásnál minden tag véleményére kíváncsiak votunk. Mindenki behozott 5-7 fotót és közösen hoztuk meg a döntést, - több szem többet lát alapon -  hogy végül melyek lesznek a befutók – árulta el Katona Tamás, a műhely vezetője.

– Megemlékezünk arról, hogy 20 éves a Márvány Fotóműhely, mint ahogy mindig megemlékeztünk minden itt működő közösség kerek évfordulójáról – fogalmazott kérdésünkre Takács Péter. Az eseményt további programok színesítik majd, a fotózás retro eszközeit bemutató kiállítás, portréfotózás és záróakkordként egy városi séta fotós szemmel, zárja a jubileumi rendezvénysorozatot.

A közösségi ház különleges ajándékkal készült, az elmúlt 20 év meghatározó emlékeit, fotóit gyűjtötték össze és adták át minden tagnak.

FEL