20 éves a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület Békéscsabán

2020. szeptember 27. 09:47 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület fennállásának 20. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott szombaton Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban, ahol felelevenítették az elmúlt két évtized legfontosabb pillanatait.

Az egyesület tagjai igazi baráti társaságként gyűltek össze a Lencsési Közösségi Ház nagytermében, ahol a civil szervezet 20 éves fennállását születésnepi tortával és az elmúlt húsz év legfontosabb eseményeiről készült fotók áttekintésével ünnepeltek. A jubileumi rendezvényen a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének konzulja köszöntötte a résztvevőket.

20 évvel ezelőtt kezdett a lengyel nemzetiségi önkormányzat Békéscsabán működni. Lengyelország szempontjából ez nagyon fontos, mert nemcsak arról van szó, hogy a lengyelek és a magyarok között nagyon jó, nagyon pozitív kapcsolat van, és nemcsak a közismert évezredes barátság, de mostanában az is fontos, hogy a nemzetiségi önkormányzatnak köszönhetően a fiatal generáció információkat is kaphat. Lengyelország nincs olyan messze, és ott is lehet jó élményeket szerezni, ennek megismertetésére itt számos lehetőség van, ezen dolgoznak – hangsúlyozta Andrzej Kalinowski konzul.

A Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület titkáraként és a békéscsabai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként Leszkó Malgorzata úgy foglamazott, hogy fontos megállni és ünnepelni. Mint mondta: alapító tagként, 20 éve dolgozik az egyesületben, és ennyi idő alatt voltak jó és rosszabb események, de ezekre fontos visszamelékezni.

– Az egyesületnek tizenöt alapító tagja volt, legtöbben lengyel állampolgárok. Azóta sokat változott a tagság, mert mára a legtöbben magyar állampolgárok, akik szimpatizálnak a lengyelekkel. Szeretnék megismerni Lengyelországot és a lengyel kulutrális hagyományokat. Ennek nagyon örülök. Amikor elmegyünk Lengyelországba akkor is észre lehet venni, hogy a lengyelek szeretik a magyarokat. Szerintem ez az ezeréves barátság nemcsak papíron létezik, hanem nagyon is élő, tényleg létezik, hiszen ott is szívesen fogadják a magyarokat és itt is szívesen látják a lengyeleket – emelte ki Leszkó Malgorzata. 

Az ünnepségen gasztronómiai estet is tartottak, ahol egy lengyel nemzeti ételt, a bigost – azaz hagyományos lengyel húsoskáposztát – tálaltak.

 

Galéria

 

További programok »

Kultúra

A magyar költészetet és történelmet viszi el a fiatalokhoz az egyesület

Az 1849-es októberi események gyulai történései, Fekete Pál hősiessége az '56-os események során és Békés megyei kötődésű, fiatal mártírok – ezekről a kiemelkedő történelmi eseményekről szólt a Békéscsabai Szakképzési Centrum diákjainak összeállított irodalmi félóra. A Magyar Nyelvért és Gasztrokultúráért Egyesület ezzel a rendhagyó előadással kezdte meg munkáját.
2020. október 24. 14:49
FEL