1986-ban 220 forint volt egy Queen jegy. Vajon ma mennyibe kerülne?

2023. október 27. 07:10 | Such Tamás

Ezt sajnos sosem tudhatjuk meg, hiszen Freddie Mercury 1991-es halálát követően az a Queen nincs már. Az tény, hogy a brit banda népszerűsége úgy fej-fej mellett haladt a Rolling Stonesszal, akik még ma is arénákat töltenek meg. Tavaly egy ismerősöm 50 ezer forintért nézhette meg őket a legendás Hyde Parkban. A Stones minden bizonnyal nálunk is ennyiért gördülne be a Puskásba. Tény, hogy a Covid óta rendesen elszálltak a koncert jegyárak.

Az 1986-os év egyik nagy dobása a július 27-i Queen koncert volt a Népstadionban. A címben szereplő 220 forintos jegy (nekünk ilyen volt) mellett lehetett kapni 160-ért, illetve az üzérektől akár egy ezresért is. Nem mellesleg 1986-ban a bruttó átlagkereset 6435 forint volt, ennek a nettója kábé 4500 lehetett; 2023-ban a bruttó mediánkereset 450 ezer, amelynek a nettója 300 ezer forint. Miután 1986-ban még élt az ún. kádári dotáció, így akár apáink átlagfizetésének a huszadából is meg lehetett nézni Freddie Mercuryékat. Míg ma a fizunk negyedéből/hatodából láthatunk szupersztárokat.

 

 

A következő óriási élmény számomra az 1988. szeptember 6-i Emberi jogok koncertje volt, amikor az államszocialista rendszer találkozott az emberi jogokkal. A Peter Gabriel, Sting, Bruce Springsteen, Tracy Chapman, Youssou N’Dour, valamint a Hobo Blues Band és Bródy János által fémjelzett hangversenyre kemény 250 forintért vehettünk jegyet a Népstadion küzdőterére. (Akkoriban az átlag bruttóbér már a kilencezer forint alját súrolta.)

Az 1991. augusztus 22-ei Monsters Of Rock Budapest fedőnevű AC/DC-Metallica-Mötley Crüe-Queensryche fémes négyesfogatra már 800 forintot kóstált egy belépő. (Ekkor már majd’ 18 ezer volt az átlag bruttóbér.)

 

 

A ’95-ös, első magyarországi Stones hangverseny már négyezerbe került. (A kilencvenes évek közepén már javában tombolt a vadkapitalizmus – az utakon simán láthattunk S 600 L-es Merciket és a 601s Trabant Limuzinokat is –, ebből kifolyólag nincs értelme aktuális átlagbért feltüntetni.) 2007-ben már 15 ezerért vásárolhattunk egy Stones belépőt, az akkor még pihegő Népstadion arénájába.

2020-ban, a Covid előtt még akkorát nem robbant az árbomba… Egy Aerosmith koncertre egy relative kaksi jegy a lelátón 17 ezer 900-ba került, de volt 150 ezres biléta is. Csakhogy épp a világjárvány miatt a ’20-as nyári mulatság elmaradt, majd a jövő évre átkonvertált is. Végül a befizetett összeget visszaküldték. Egyedül az idei nyáron csak Joe Perry, a csapat gitárosa jött el a Hollywood Vampires-szel a fővárosba, de egyéb okok miatt elmaradt a koncert. (Johnny búcsút mondott az estének – a csapat egyik oszloposáról, Johnny Deppről van szó, némileg utalva a Richard búcsút mond című remek, nemrégiben készült kisköltségvetésű filmjére.)

 

 

A 2023 május végi, MVM Dome-ban megtartott Def Leppard-Motley Crüe ikerkoncerten már 33 ezer 500-ért ültünk nagyon messze a színpadtól. (2020-ban az Aerosmith jegy még a felébe került.) A küzdőterére potom 71 ezerért lehetett leülni(!), igen, ülő koncertet toltak a rockerek. Állítólag Amerikában manapság farral a széknek tombolnak a rajongók. Állítólag, mert a három nappal későbbi prágai murin Nikki Sixxéknek egy hangárban csápoltak a fejek.

Jól láthatóan három év alatt szinte megduplázódtak a jegyárak. És nemcsak a külföldiek, hanem például a Csabagyöngyében is a Covid óta egyharmaddal drágábbak lettek a belépők. S aki a minap kilátogatott a kolbászfesztiválra szervezett Azahriah koncertre, az baromi jól járt, mert sikerült egy nyomott árú belépőt, azaz fesztivál napijegyet vásárolnia (mert ma már a dupláját kell kifizetni), vagy inkább a szervezőknek sikerült még tavaly, a siker kapuja előtt álló sztárt olcsón leszerződtetni.

 

 

Ujj Éva békéscsabai koncertszervező elmondja, a jegy-elszállásokhoz hozzájárul, hogy eredendően megemelkedtek a rezsiárak a közművelődési intézményeben. Azonfelül megszűnt a KATA, ebből kifolyólag a zenészek másképp adóznak. Példaként megemlíti, eddig a 100 ezres gázsiból megmaradt nekik 85, s mivel új adóformába kerültek, most 150-et kell elkérniük, hogy 100-at hazavigyenek.  

– Többek között a nyári orosházi Azahriah koncerten 60 biztonsági őr dolgozott, mert 100 főre egy biztonsági ember jut – folytatja. – Pluszban utaztatni kellett őket, mert nem mindenki helyi. Így csak a biztonsági őrök költsége minimum 1 millió 200 ezerbe kerültek. Mindezt a jegyvásárlók fizetik meg.

 

Hevesi Imi bácsi a Jankay 5/b-sei között – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Imi bácsi - Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hevesi Imre, gyulai születésű békéscsabai zenész hozzáfűzi, a showbiznisz egyre profibb, így a hangosítás mellett a látványra is egyre többet költenek. Nem beszélve arról, hogy a fénytechnika óriási fejlődött az utóbbi időkben, amelyre nagyobb az igény, és ami szintén emészti a milliókat.

– A szállítási költség baromi szörnyű – mondja.

Végül egy 1996-os flash: Az egyik hazai bluesgitáros az általános 30-40 ezer forintos klubgázsit leadta 15 ezerre, amelyre a tulajok rá is szoktak. Ebből kifolyólag egy ideig sokan megalázóan kevés pénzért játszottak. Ez a tendencia lényegesen megfordult.

A néző úgyis megveszi a jegyet.

További programok »

Gazdaság

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a nemek aránya pedig még koránt sem egyenlő a hazai mezőgazdaságban. Jó hír viszont, hogy a képzettséggel rendelkezők száma már jelentős ideje emelkedik.
2024. május 1. 07:24
FEL