A magyar húsipari ágazat a magyar élelmiszeripar több mint 10 százalékát teszi ki – mondta az átadó-ünnepségen az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Erdős Norbert kiemelte: mintegy 450 milliárdos a piac, amely az utóbbi 10 évben több mint 50 százalékos növekedést ért el, az export pedig 60 százalékkal emelkedett.
– A kormányzat 130 millió forinttal támogatja a Házi Hús Kft.-t, amely laktóz- és tartósítószer-mentes sertéshúst, marhahúst előállító Kft. Ezzel a pályázattal most már baromfi termékeket is fel tud majd dolgozni – közölte az államtitkár.
Gyula város gazdasági életében a húsiparnak és a húsipari kisvállalkozásoknak meghatározó jelentősége van – erről már a település polgármestere beszélt. Görgényi Ernő kiemelte, hogy az ökormányzatnak és az államnak fontos feladata, hogy támogassa azokat a vállalkozásokat, amelyek értéket és munkahelyeket teremtenek.
– 2019-ben a Házi Hús Kft.-nek kedvezményesen értékesítettünk egy telket az ipari parkban, amelyen meg tudják valósítani állami támogatás segítségével azt a beruházást két ütemben, amelynek a második üteméhez kaptak most támogatást, s amelynek köszönhetően nagyobb mennyiséget tudnak majd gyártani - fogalmazott a városvezető.
Kovács József, a térség országgyűlési képviselője az eseményen rámutatott, hogy 25 százalékkal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. Mint mondta, fontosak azok a munkahelyek, amelyek a közmunka világából a valódi munka világába vezetik át az embereket, főleg a megemelt minimálbér és garantált bérminimum tükrében.
– A jelenlegi 11 fős munkavállalói létszámot biztosan meg fogja emelni az új beruházás és olyan gyulai szakembereket alkalmaz majd, akik a húsipar területén már nagyon komoly rutinnal rendelkeznek – fogalmazott a képviselő.
A húsipari vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy a termelésnél a szakmai tudás és a házias jelleg számít leginkább.
– Ez azt jelenti, hogy minden terméket friss húsból készítünk és friss fűszereket adunk hozzá. Nem használunk tartósítószert és nem fagyasztjuk le a termékeket - magyarázta Harald Schuster.
A cég termékei a lakosság körében is kedveltek, de a város vendéglátó-egységei is előszeretettel választják a cég által előállított házias hústermékeket – hangzott el az okiratátadáson.