Lázár János: Békés vármegye Magyarország nagy tartaléka!

2024. május 17. 21:00 | behir.hu

Az építési és közlekedési miniszter a fürdővárosban tartott utcafórumot pénteken kora este.

– A kormány készen áll iparipark-fejlesztésre és útépítésre, az Airbus valójában csak egy belépő – jelentette ki Lázár János. Az építési és beruházási miniszter Magyarország "nagy tartalékának" nevezte Békés vármegyét, melyet, mint mondta, rendkívül fontos döntés volt az M44-es gyorsforgalmi út révén összekötni az M5-ös autópályával.

A közeljövőt érintő döntésként a tárcavezető arról beszélt, hogy fejleszteni kell a gazdaságot.

– Egyrészt hatékony, profitábilis mezőgazdaságra, másrészt élelmiszer- és védelmi iparra van szükség – fogalmazott, majd hozzátette: a kormány két nagy autóipari központ létrehozásán dolgozik: az egyik a debreceni-nyíregyházi-miskolci, a másik a szegedi lesz. Békés vármegye a kettő között helyezkedik el, így mindkettőhöz kapcsolódhat. Emiatt döntöttek a 47-es főút négysávosításáról, amelynek először a Békéscsaba-Mezőberény-Berettyóújfalu közti szakasza, majd a Szeged-Békéscsaba közti része épül meg. 2026-ig szeretné elkezdeni a munkát, ezt tartja most a legnagyobb feladatának.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A miniszter arról is beszámolt, hogy az M44-est meghosszabbítják Nagyszalontáig, melyet, elmondása szerint, azért lépnek meg, hogy a térség jobban rákerüljön a térképre.

A politikus Gyula tekintetében is megosztotta gondolatait.

– Gyula az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosa, de tovább kell fejleszteni a turizmust, hogy még inkább a fejlődést útjára léphessen. Az ipar és a turizmus fejlesztése szavatolja a fiatalok visszatérését. Fontos, hogy tudják: biztos, jól jövedelmező munkájuk lesz mindkét ágazatban – emelte ki Lázár János.

A június 9-i választásokkal kapcsolat úgy fogalmazott, hogy a tét helyben az, hogy "marakodás vagy gyarapodás" lesz-e, országosan pedig az, hogy Magyarország a háború vagy a béke felé halad tovább.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

 

Görgényi Ernő polgármester a fórumon kiemelte, az Airbus-gyárnak is helyet adó déli ipari park továbbfejlesztését kiemelten kezelik, emellett egy úgynevezett törökzugi gyűjtőút építését, valamint a meglévő M44-es elkerülő szakaszának felújítását tartja fontos célnak. Hozzátette, hogy egy Budapest és Gyula közötti közvetlen vasúti járat kialakítását is szeretnék elérni, hogy a városba vonattal érkező turistáknak ne kelljen Békéscsabán átszállniuk.

Kovács József országgyűlési képviselő a választási kampány finiséről szólva elmondta, véleménye szerint felgyorsult, de tisztességes kampány zajlik, melyben azt igyekeznek megmutatni, hogy ők mit tudnak nyújtani ebben az időszakban.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL