Zöld önkormányzat: Zajlanak a tavaszi munkák Békéscsaba közterületein

2024. március 31. 06:11 | Mikóczy Erika

A jó időnek köszönhetően idén korábban megkezdődtek a tavaszi munkák a közterületeken és már látványosak az eredmények. Hogy mi várható a következő hetekben, és hogy lesz-e idén tavasszal is virágosztás, arról Nagy Ferenc alpolgármestert, a Hajrá Békéscsaba képviselőjét kérdeztük.

– Milyen munkákat végeztek el itt az utóbbi néhány hétben a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai?

– Egészen szokatlan március első felében és közepén, de már el kellett kezdeni a fűnyírást, körülbelül egy hónappal korábban, mint máskor. Mint ismert, ennek tekintetében több területre van osztva a város; az elhelyezkedés és a látogatottság szerint A, B, C, D kategóriákat különböztetünk meg. Az első három kategóriába eső területeken már le kellett nyírni a füvet márciusban, holott általában ez áprilisban szokott történni.  A városgazdálkodás munkatársai sok egyéb tavaszi munkát is elkezdtek már. Ellenőrizték a játszótereknél a homokozókat, ahol kellett, kicserélték a homokot. Folyamatban van a játszótéri eszközök állapotának felmérése, a szükséges javítások elvégzése, de a tavasz folyamán több mint 100 padot is felújítunk. A köztéri szobrokról levették a téli borítást, és ha kellett letakarították a szobrokat, továbbá a cserjék, sövények tavaszi ifjítása, metszése is folyamatban van.  

 

Békéscsabán számos virágágyás található, ezek összterülete több mint 1300 négyzetméter. Mire ügyelnek a virágok ültetésekor? 

– Az ágyásokba olyan színpompás virágokat ültetnek a szakemberek, amelyek a jelenlegi klimatikus viszonyokat jól bírják, képesek alkalmazkodni az éghajlathoz. Ilyen például a mézvirág, a büdöske, a petúnia, a napvirág vagy a kakastaréj. Mindenki szereti a virágokat, ami érthető, hiszen a tavasszal kiültetett egynyári növények kora őszig nagy értéket képviselő díszítő elemei városunknak, pompájukkal szebbé, színesebbé és illatosabbá varázsolják közterületeinket. A virágágyásokon kívül – az előző évek gyakorlatának megfelelően – virágoszlopokat és kandeláberekre szerelt virágtartókat is kihelyezünk majd.

 

–  A Föld napja környékén rendszerint a lakosságnak is osztanak virágpalántákat. Milyen tapasztalataik vannak erről, és terveznek-e idén is hasonlót?

– Magam is több éve részt veszek a virágosztásban, ez a városi akció igen népszerű. A kiosztott palántákkal járul hozzá az önkormányzat ahhoz, hogy kicsit jobban ráhangolódjon mindenki a tavaszra, és szépítse a környezetét. Örvendetes, hogy nemcsak azok jönnek el, aki családi házban élnek, hanem a lakótelepekre is visznek a virágokból, amelyeket elültetnek az épületek mellett gondozott virágágyásokba. Idén is tervezünk virágosztást, annak időpontjáról széles körben értesítjük majd a lakosságot.

 

– Május 1-jéig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre. Tavaly több mint 380 település, köztük Békéscsaba is pályázott, és virágos köztereink kiérdemelték a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját a 30 000 fő feletti lakosságú város kategóriában. Idén is indul a város?

– A koronavírus-járvány időszakát kivéve minden évben pályáztunk, általában nyertünk is valamit, tavaly éppen azokkal a virágos közterületekkel, amelyeket jelenleg is gondosan ültetnek be virágokkal és ápolnak a szakemberek. Mi, akik itt élünk, nem mindig vesszük észre, mennyi gyönyörűség vesz körül, hisz sietünk a dolgaink után. De akik idelátogatnak, gyakran megjegyzik, hogy milyen zöld és virágos a város. A Virágos Magyarország verseny döntnökei is kívülről jönnek ide, és értékelik ezeket a szépségeket. Természetesen erre is lehetne sokkal többet költeni, mint amennyire lehetőségünk van, akkor akár egy fődíj közelébe is juthatnánk – a város a saját lehetőségeihez mérten igyekszik egyre virágosabbá tenni Békéscsabát. Bár a konkrét döntés még nem született meg, úgy gondolom idén is részt veszünk majd a pályázaton.

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL