Zöld önkormányzat: Egyre fontosabb feladatunk a szelektív hulladékgyűjtés Csabán

2023. március 12. 09:12 | Vincze Attila

Sokan igyekeznek Békéscsabán tudatosan odafigyelni a környezetükre, részben azzal, hogy próbálnak kevesebb hulladékot „termelni”, részben pedig úgy, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtik. Az önkormányzat fejlesztéseinek is köszönhetően a városban évről évre bővülnek a lehetőségek a szelektív hulladékgyűjtésre.

Békéscsabán több mint 20 szelektív hulladékgyűjtő sziget található, melyekre a város lakói a saját háztartásukban keletkezett üveg-, papír-, fém- és műanyag-hulladékokat vihetik, és ott azokat korlátlan mennyiségben helyezhetik el. Ezek általában gyalog is könnyen megközelíthetőek a nap 24 órájában, de gépjárművel is elérhetőek a lakosság számára. Ezenkívül tavaly év végén kerültek ki a város forgalmasabb köztereire, valamint fontosabb közintézményeihez a szelektív kézi hulladékgyűjtő edények. Ide a járókelők inkább a kisebb méretű, az éppen megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek és fogyasztási cikkek papír-, fém-, üveg- és műanyag hulladékká vált csomagolóanyagát helyezhetik el, ezzel pedig közvetlenül az utcán is megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetését a DAREH Bázis Nonprofit Zrt. végzi, utóbbiakból viszont a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. szállítja el a szelektív hulladékot.

 

 

Balla Ferenc, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy végső soron mind a szelektív hulladékszigetekről, mind a kézi hulladékgyűjtő edényekből a szelektíven gyűjtött hulladék a Berényi úti válogatóműbe kerül. Ott a hulladékgazdálkodás szakemberei fajtánként különválogatják őket, vagyis külön frakcióba helyezik a műanyagot, a papírt, az üveget és a fémet, majd bálázás után különböző hulladékhasznosító cégekhez kerülnek.

Mint fogalmazott, a műanyagból olyan granulátumot, nyersanyagot állítanak elő, amelyekből az erre szakosodott cégek újra csomagolóanyagokat tudnak gyártani. A papírt szintén külön bálázzák, amely a papírgyárakba kerülve alapanyagként újra felhasználható lesz. Az üvegek esetében külön válogatják a színes és fehér üvegeket, melyeket az üveggyárak ledarálnak és öblös vagy síküvegeket készítenek belőlük. A fémek pedig fémfeldolgozó üzemekbe kerülnek, ahol alapanyaguk szerint használják fel újra őket. A válogatóműből, a válogatás során keletkező hulladékok, amelyeket anyagában már nem tudnak feldolgozni, olyan cégekhez kerülnek, amelyek energetikai célokra hasznosítják majd őket.

Balla Ferenc kiemelte, hogy jelenleg a Békéscsabán keletkező kommunális hulladék mintegy 10-20 százalékát gyűjtik össze szelektíven, ami egyelőre nem túl magas érték, azonban tudatos és felelősségteljes magatartással, idővel ez az arány 50-60 százalék is lehet, ezzel pedig a hulladéklerakóba kerülő szemét mennyisége is jelentősen csökkenhet.

 

 

Az ügyvezető azt javasolja azoknak, akik nem biztosak benne, hogy egy adott csomagolóanyag újrahasznosítható-e, hogy érdemes külön zsákba gyűjteni őket és úgy elhelyezni a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe. Ennek azért lehet jelentősége, mert később a szakemberek a válogatásnál meg tudják állapítani, hogy végül melyik hulladékfajtához kerüljenek. Ha például egy papíron fém is található, azt leszedik és külön kezelik, ehhez viszont az kell, hogy ezek a hulladékok a szelektív gyűjtőkbe kerüljenek.

Vannak olyan hulladékok – például gumiabroncs, építési törmelék – amelyeket egyelőre a gyulai hulladékudvarba lehet csak elszállítani. Hamarosan azonban Békéscsabán is megnyílik a lehetőség arra, hogy bizonyos veszélyesnek számító hulladékokat is el lehessen helyezni. A csabai hulladékudvar kivitelezéséhez szükséges engedélyek már rendelkezésre állnak, így nemrégiben megkezdődhettek az építési munkálatok. A tervek szerint a hulladékudvar üzembe helyezése még ebben az évben megtörténik majd.

További programok »

Önkormányzati hírek

Javaslatokat várnak arra, hogy ki kapjon Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése által adományozható „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetés javaslattételre. Az adományozás módját, feltételeit és a kitüntetés pontos leírását Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a helyi kitüntetésekről szóló 7/2021. (III. 22.) önkormányzati rendelete szabályozza.
2024. június 13. 15:33
FEL