Zeneműhelyet alakítanak ki Gyulán

2020. március 5. 13:33 | Papp Ádám Sándor

Innovatív megoldások inspiráló közegben, amatőr zenekarok számára – ezzel a jelmondattal ismertette a zeneműhely kialakítását Csiernyik István, a Gyulai Zeneműhely Egyesület elnöke. A centrumot az egykori 48-as Klub épületében hozzák létre.

A Gyulai Zeneműhely Egyesület célja, hogy a Béke sugárút 28. szám alatti ingatlanban egy olyan közösségi teret alakítson ki, amely a gyulai zenei élet új középpontjává válhat – fogalmazott az elnök. Hozzátette: a fiatal és a régebb óta működő zenekarok is sokszor kénytelenek szembesülni azzal, hogy sikeres működésükhöz sok esetben nem elég a tehetség. Mint mondta: a próbákra alkalmas hely hiánya és a finanszírozási problémák megakaszthatják a csapat fejlődését.

– Legyen szó zenekari próbákról vagy egyéni, hangszeres gyakorlásról, mindenképpen speciálisan erre kialakított teremre és hangszerekre van szükség. A Zeneműhely éppen ezt biztosítja, hiszen a kialakításra váró próbatermek nemcsak a zenekari, hanem az önálló gyakorlásra is lehetőséget kínálnak. A teremben próbáló zenészek emellett megismerkedhetnek, együttműködhetnek egymással. A hangszerpark, illetve annak technikai és szoftveres támogatása minőségben az amatőröktől a magasan képzett zenészekig, hangzásban pedig a klasszikus jazztől a modern metálig minden igényt maximálisan kielégít majd – ismertette Csiernyik István.

A próbaterem kialakításának vitathatatlanul közösségformáló hatása lesz, amely még színesebbé teszi a város kulturális életét – fogalmazott Gyula alpolgármestere. Alt Norbert kiemelte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program CLLD pályázatai révén a város kilenc helyszínén alakítanak ki és fejlesztenek közösségi tereket.

– Három éve nyert a város ezen a programon, amely két fő elemből áll. Elsőként a közösségi terek felújítására, kialakítására kell fordítani az összeget. Kilenc olyan program van a pályázatban, amelyet részben önkormányzati, részben partner civil szervezetekkel valósítunk meg. Vannak olyan elemek, amelyek már létrejöttek és olyanok is, amelyek hamarosan elkezdődhetnek. A másik fő elem a közösségi események, rendezvények szervezése lesz, de csak a tér kialakítása után – hangsúlyozta az alpolgármester.

A tervek szerint a jövőben az egyesület zenei rendezvényeket szervez majd az épületben. A későbbiekben amatőr tehetségkutatókat is tarthatnak majd Gyulán. A műhely várhatóan 2021. márciusában nyit majd.

 

Galéria

További programok »

Gyula

FEL