Strauss, Wagner és Brahms egy előadásban: német zenekar koncertezik Gyulán

2019. október 29. 12:07 | Papp Ádám Sándor

Németországból érkező zenekar, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar ad közös hangversenyt október 29-én a gyulai művelődési központban. A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar egy Gyuláról elszármazott zenetanár kezdeményezésére érkezik a fürdővárosba.

A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar több mint 60 főt számláló tagjai többnyire lelkes hobbizenészek, zenei pályán tovább tanuló fiatalok, valamint profi muzsikusok. Az együttes tagja Sonkoly Mónika, aki családjával 2013 óta él Ludwigsburgban, előtte Gyulán volt zenepedagógus. A németországi zenekar külföldi előadást tervezett erre az évre. Az elszármazott zenetanárban ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy a fürdővárosban koncertezzenek.

– Korábbról ismertem az Erkel kórust, így felkerestem a karnagyot, Perlaki Attilát, hogy esetleg létrehozhatnánk egy közös produkciót a zenekar és a kórus részvételével. Ő arról tájékoztatott, hogy ehhez a nagy létszámmal bíró zenekarhoz az Erkel kórus túl kicsi. Viszont ő vezényli a békéscsabai Bartók kórust is, így született meg ez az apparátus – fogalmazott Sonkoly Mónika, a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar tagja.

Az együttes, amely tavaly ünnepelte alapításának 60. évfordulóját, szimfonikus műveket és kíséreteket szerepeltet repertoárjában.

– A mostani műsorunk legfontosabbjai az Erkel darabok: a repertoárban a Bánk bánból és a Hunyadi Lászlóból szerepelnek  kórusdarabok. Nagyon jónak tartjuk, hogy a kórusokkal közösen, a zene nyelvén tudunk közös produkciót a színpadra vinni – fogalmazott Hermann Dukek, a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar karmestere.

A koprodukción túl a németországi zenekar önállóan szólaltatja meg Strauss, Wagner, Elgar, Grieg, Bizet és Brahms műveit a gyulai művelődési központban október 29-én, majd a Csabagyöngye Kulturális Központ hangversenytermében október 30-án.

FEL