Zenei nevelés Kodály szellemében a csabai óvodákban is

2018. november 21. 18:44 | Gyemendi Réka

Pályázatot hirdetett a Liszt Ferenc Zeneakadémia azzal a céllal, hogy megújítsák a zenei nevelést. A pályázathoz kapcsolódó rendezvényt a Békés Megyei Könyvtárban tartották kedden. Itt mutatták be az érdeklődőknek az óvodai zenei nevelés gyakorlatát átértékelő és gazdagító módszert.

 

 

A pályázat fő célja, hogy olyan élmény-teli éneklésben, zenehallgatásban és táncban legyen részük a gyereknek, amely Kodály Zoltán óvodai zenei nevelésének tradicionális értékein alapszik. A rendezvénysorozatot országosan 17 helyszínen tartják meg.

– 1967 óta ehhez a módszerhez tulajdonképpen senki nem nyúlt. Mi ennek tiszteletben tartásával, Kodály szellemében hoztuk létre a pályázatot, és azt szeretnénk, hogy ha visszaadnánk a gyerekeknek azt a boldogságot, amit megéltek annak idején a ’60-as években az énekes játékok közben és a zenei képességfejlesztésben – ismertette Nagy Jenőné, a Liszt Ferenc Zeneakadémia oktatáskutató fejlesztője, ügyvivő szakértője. Hozzátette: egy komplex művészeti nevelést szeretnének bevezetni abban a korban, amikor a gyerekek az internet és okos telefonok világában már pillanatok alatt minden zenéhez hozzáférnek.

 

 

Tóth Ágnes, a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda óvodapedagógusa elmondta: a gyerekek érdeklődését az érzelmeiken keresztül lehet a legjobban felkelteni, hiszen az esztétikai élmények adják nekik a legnagyobb örömet. Kiemelte: Nagy Jenőné kérte fel az intézményt arra, hogy részt vegyenek a programban. Rajtuk kívül még a Kölcsey Utcai Óvoda is részt vesz a három éves programban.

Bíró Csaba önkormányzati képviselő szerint Békéscsabának olyan oktatási intézményei vannak, amelyek nemcsak résztvevőként vannak jelen a nevelésben, hanem alkotóként is. Kiemelte: vannak olyan bázisóvodáink, amelyek jövőbemutató művészeti hagyományokkal rendelkeznek.

 

További programok »

FEL