Zajlik az Európai parlamenti képviselők választása

2019. május 26. 16:18 | Szabó Rita

Folyamatosan érkeznek a választók Békéscsabán a kijelölt szavazókörökbe. A 13 órási adatok szerint országosan 24,01% volt a részvételi arány, ebből Békés  megyében 284 035 fő járult az urnákhoz kora délutánig. A legfrissebb, 15 órási adatok  szerint csak a megyeszékhelyen 48 736-an adták le voksaikat a kilenc pártlista egyikére. 

Eddig zavartalanul zajlik a 2019-es Európai parlamenti képviselők választása Békés megyében. Rendkívüli eseményről nem számoltak be a megyét illetően.

Békéscsaba 52. számú szavazókörének elnöke,Földi László tájékoztatott:  a megszokott nyugodt formában  megy a szavazás menete. Vannak nyugalmasabb időszakok és vannak, olyanok, amikor többen érkeznek a jaminai szavazókörbe, de folyamatos a vokslás.

A megkérdezett szavazók, akik már leadták voksaikat mind úgy vélik, fontos a részvétel a 2019-es Európai parlamenti képviselők választásán.

– Fontosnak tartom, hogyha már van lehetőségünk dönteni arról, hogy ki képviselje minket Brüsszelben akkor ezt tegyük is meg, mert nem mindegy milyen képviselők állnak ki jogainkért - fogalmazott Bondár Renát.

– Nem csak a fiatalok számára fontos, hogy milyen Európa parlamenti képviselők képviselik Magyarországot, hanem az időseknek is, hiszen nekik is vannak gyerekeik, unokáik és az ő jövőjükre is nagyon fontos gondolni -erről már Zahorán Kitti beszélt.

– Ez nem egy szokványos választás, ugyanis Európa jövőjét határozza meg. Fontos, hogy mindenki eljöjjön szavazni, ugyanis ez egy demokratikus alapjog, másrészt pedig  Magyarországnak feltétlenül képviseltetnie kell magát az Európai Unióban. A delegáltak száma ugyan kötött, de nem mindegy milyen pártok képviselői jutnak ki általunk Brüsszelbe. A választás részvételi aránya megmutatja Európának, hogy a magyar állampolgároknak milyen a szavazói hajlandósága, mennyire veszik komolyan az európaiságukat -  vélekedett a választásról Molnár Erik.

A választópolgárok más és más módon tájékozódott a kampányidőszakban. Volt, aki mind a kilenc párt programját átolvasta, de akadtak olyanok is, akik a média vagy az internet segítségével informálódtak.

– Úgy gondolom ez a kampányidőszak csöndesebb volt a tavalyinál. Számomra talán a média volt az a felület, ahonnan az információkat gyűjtöttem. Figyeltem, hogy a különböző hírforrásokon mik jelennek meg, hogyan vélekednek a különböző pártokról, továbbá az internetes fórumokon is utána olvastam a véleményeknek - árulta el Török Sándor.

Békéscsabán az átjelentkezők a 29. számú szavazókörben adhatják le voksaikat este 19 óráig. Juhász Andrásné a 29. számú szavazókör SZSZB elnöke közölte: ebben az évben miután országosan csak egy szavazólap van nincs külön névjegyzék az átjelentkezettekről. A körzetben élők plusz az átjelentkezettek létszáma  Békéscsabán 1100 főre tehető.

Józsa Péter, nem állandó békéscsabai lakos, de átjelentkezett, hogy szavazhasson.

– Nagyon fontosnak tartom a részvétel nem csak azért, mert állampolgári kötelességünk, hanem azért, mert Európáról van szó és benne a hazánkról. Nagyon nem mindegy mi lesz a Magyarország sorsa - tette hozzá Józsa Péter.

A  háromórási részvételi adatok Békés megyében 28,50% -ot mutatnak, ehhez képest pedig az országos arány 30,52%.

 

 

 

 

 

További programok »

FEL