Tudnivalók az EP választás menetéről

2019. május 24. 18:52 | Szabó Rita

Magyarországon most vasárnap, azaz május 26-án lesz az Európa Parlamenti képviselők választása. A szavazás reggel 6 órától este 19 óráig tart.

Békéscsabán a tavalyi voksoláshoz képest nem történt változás a szavazóköröket illetően, ugyanúgy 68 helyszínen bonyolítják le az Európa Parlamenti választásokat is. Az átjelentkezők a 29-es számú szavazókörben, azaz a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában adhatják le voksaikat.

A választópolgároknak annyi kötelezettségük van, hogy a személyazonosságukat igazoló érvényes okmányaikat vigyék magukkal a szavazókörökbe. Ez az érvényes személyigazolványt és lakcímkártyát jelenti. Továbbá fontos tudni, hogy ideiglenes okmányokat is elfogad a szavazatszámláló bizottság. Lejárt iratok esetében a Békéscsabai Járási Hivatal vasárnap reggel 6-tól este 19-ig ügyeletet tart bizonyos okmányok pótlására.

Mozgóurnát péntek 16 óra után már csak a választás.hu weboldalon lehet igényelni vagy a szavazás napján személyesen. Az választás első részeredményei 23 óra után várhatóak, ugyanis Olaszországban akkor zárják a szavazóköröket.

– A szavazólapon  kilenc jelölőszervezet neve szerepel majd. Érvényesen úgy lehet szavazni, hogy a jelelőszervezet neve előtt levő kis karikába két egymást metsző vonalat helyeznek el. Akkor érvényes a szavazat, hogyha egy jelölőszervezet előtt van  x  vagy  +  jel , illetve, ha ezt tollal töltötték ki - tájékoztatott dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba Megyei Jogú Város jegyzője.

 

További programok »

FEL