William Wharton: Birdy című regényét dolgozza fel a Békéscsabai Jókai Színház

2019. november 13. 17:13 | Gyemendi Réka

Szerdán tartották a Békéscsabai Jókai Színház új stúdiószínházi darabjának olvasópróbáját. A Madárka című darab fő motívumai a barátság, valamint a háború és annak borzalmai. A színdarabot 2020. február 3-án mutatják be.

Az olvasópróbán Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a Jókai színház stúdiószínházi sorozataiban mindig a változatosságra törekednek. Az előadások kiválasztásánál fontos szempont, hogy a társulat remek színészeinek elég, és jó feladatokat adjanak. Az igazgató kiemelte, hogy a Birdy, a Madárka egy ismert és sikeres történet, amelynek sok feldolgozása született már.

– Alcíme Két különleges ember ketrecharca. A szabadságról szól és arról, hogy mik a szabadság határai és lehetőségei. Izgalmas és katarktikus darab – fogalmazott az igazgató.

Tege Antal rendező először megköszönte Seregi Zoltán bizalmát, hogy lehetőséget kapott  a darab kiválasztására. Mint mondta: azért választotta ezt a színdarabot, mert tinédzserként látta a filmet, ami nagyon nagy hatással volt rá, nem sokkal ezután pedig a regényt is elolvasta. Elmesélte, hogy '96-ban az Alt alakító Csomós Lajossal már szóba került köztük a darab ötlete, a súgóként közreműködő Kiss Kata pedig szintén súgóként vett részt a darab '92-es bemutatóján.  Tege Antal kiemelte: fontos, hogy komoly, lélekbe markoló kérdéseket feszegető témákat is feldolgozzanak a színházban. 

– William Wharton, a regény írója harcolt a II. világháborúban, regényeiben is az ott szerzett élményeit dolgozza fel, a Madárka pedig az első regénye. Később elvégezte a pszichológia és festő szakot is. Amerikából Párizsba költözött, majd újra Amerikában telepedett le. A Madárka című regény nagyon komoly lexikális tudást feltételez az író részéről. A regényt 1984-ben egy film is követte, melyet Alan Parker rendezett Nicolas Cage főszereplésével. A film a Cannes-i filmfesztiválon díjat is nyert – ismertette a rendező.
– Ennek ellenére – tette hozzá Tege Antal – a regény, a film és a szindarab egyik feldolgozása sem csorbul, mind ugyanazt a hatást éri el. A mű lényege, hogy hogyan tud működni a barátság két teljesen ellentétes személyiségű ember között. A történet a barátságot, valamint a háborút és annak borzalmait mutatja be.

A rendező a díszletről is beszélt. Elmondta, hogy a darabot a tervek szerint az egyes próbateremben mutatják majd be.

– A díszlet fő eleme egy valódi kalitka lesz, ezen belül lesz Madárka. Természetesen egy ajtón keresztül ki-be tud majd járni. Az Alt alakító Csomós Lajos pedig kívülről próbál neki segíteni – mondta el Tege Antal.

 

Történet

Birdy egy veterán, aki szinte katatón állapotban került az egyik elmegyógyintézetbe. A férfi már gyermekkorában arról álmodott, hogy  madárként szárnyal, és a háború szörnyűségei  közepette ehhez menekült vissza, miközben teljesen hatalmába kerítette ez a képzelet. Annak érdekében, hogy megtörje a Birdyt körülvevő falat, a pszichiáter a férfi legjobb barátjához,  egykori harcostársához fordul segítségért. Barátja kétségbeesetten próbálja visszahozni őt a valóságba. Birdy, a madárka egyetlen vágya mindig a repülés volt.  De különös szokásai a csataterek  borzalmai között egészen hatalmukba kerítették. A háború ébresztette rá, hogy nem akar emebr lenni. Álom és valóság, rémálom és még rémesebb valóság képei kavarognak benne. Két világ között kell választania. Eszelős szenvedély és kitartó, makacs barátság története.

 

Szereposztás

William Wharton regénye nyomán színpadra alkalmazta: Csizner Ildikó

Al - Csomós Lajos
Madárka - Czitor Attila
Őrnagy - Hodu József

Rendezőasszisztens, súgó, ügyelő: Kiss Kata
Zenei munkatárs: Király Péter

További programok »

FEL