Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

2021. július 17. 10:49 | behir

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020. augusztus hónapban megkezdődtek.

Érintett szakaszok: Bartók Béla út, Temető sor, Kétegyházi út, Kígyósi út, Kerekegyházi utca; Élővíz-csatorna töltése Körte sor és Vesze között (futófolyosó), Pósteleki bekötőút, Gerla településrész, Gerla-Póstelek közötti földút útszakaszok.

A Bartók Béla úti és a Temető sori kerékpárút felújítása elkészült, a kerékpárút forgalomba-helyezése még nem történt meg. A Kerekegyházi út építési munkálatai befejeződtek.  Az utca csak korlátozottan alkalmas közlekedésre. A Kétegyházi úton és a Kígyósi úton a kerékpárút felújítása illetve építése elkészült. A megépült szakaszok forgalomba-helyezése még nem történt meg, azok továbbra is munkaterületek!

A Békéscsaba – Vesze közötti Élővíz-csatorna töltésén készült kerékpárút forgalomba-helyezése folyamatban van, addig a lakosság számára a töltésen futó szakasz nem használható. A Fényes városrész és a Lencsési lakótelep közötti közlekedés a Magyar utcán lehetséges.

A Pósteleki bekötőút kivitelezése is befejeződött.

Felhívjuk az érintett lakosság figyelmét, hogy az elkészült létesítményeket csak saját felelősségre vehetik igénybe.

 

Épül a Póstelek és Gerla közötti kerékpárút

 

A Békéscsaba, Gerla településrészen megvalósítandó Csabai utca, Dobozi út – Csalogány utca közötti szakasz; Napsugár utca, Magvető utca, külterületi út, kerékpárút, valamint a Pósteleki erdőben sétány építésére a kiviteli szerződés aláírása megtörtént. A várható befejezés 202. október vége. A Magvető utcában az ivóvíz-rekonstrukciós munkálatok befejeződtek. A külterületi szakaszon a kiviteli munkák elkezdődtek, mind a kerékpárúton, mind a mezőgazdasági úton. A pósteleki kastélyparban folyamatban van a kerékpárút építése. 

A projekt részét képezi egyedi tervezésű komplex fedett pihenőhelyek létesítése (Gerla, Póstelek, Munkácsy Emlékház, Bányatavak – madárles építésével, Szabadkígyós).

 

A szabadkígyósi pihenő

 

A létesítmények építése folyamatban van. A projekt keretében „attrakciós elemként” a volt autósmozi mellett egy kerékpáros extrémpálya épül, a hozzá kapcsolódó komplex fedett pihenőhellyel együtt. A kerékpáros extrémpálya pumpapálya lesz, amely nevét a rajta alkalmazott kerékpáros technikáról kapta, ugyanis a megfelelő "pumpáló" mozgással hajtva a biciklit, tekerés nélkül lehet körbe haladni akár 10-20 körön át a hullámvonalú pályatesten.

Gerlán a Wenckheim Károly tér felújítása is folyamatban van a projekt részeként. A park kivitelezési munkálatainak eredményeként térkő és szórt burkolatú sétányok és pihenőhelyek létesülnek, melyeket színes virágágyások és díszcserjék öveznek.

A kivitelezési munkálatok alatt kérjük az érintetteket, hogy kövessék figyelemmel a tájékoztatókat, szíveskedjenek figyelemmel lenni a munkavégzés alatt létrehozott ideiglenes forgalomtechnikai kialakításokra. A munkavégzés során az érintettek szíves megértését, türelmét és közreműködését kérjük.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

További programok »

FEL