Wenckheim turista- és kerékpárút – kronoszkóp Pósteleken

2023. április 4. 16:21 | behir.hu

A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt újabb attrakcióval bővült. Pósteleken, a kastélyrom előtt kronoszkóp telepítése történt.

Az állványon álló, körbeforgatható turistatávcsövekhez hasonló kronoszkóp nézőkéjében, a jelen romjainak a helyén a számítógéppel rekonstruált korabeli kastély jelenik meg, élőszereplős filmmel.

A kronoszkópban látható, 360 fokban körbeforgatható panorámafilm a Széchenyi-Wenckheim család 1930-as évekbeli életképeit mutatja be. Az élőszereplős jelenetek a család évszakokhoz kötött bensőséges pillanatait villantják fel az épület főbejárata előtt és a kastélyparkban. A megtekinthető rövidfilmek – korabeli képek és dokumentumok alapján rekonstruált környezetben – egy nyári és egy téli időszakot mutatnak be a nemesi otthon hangulatából.

Ezentúl – ahogy korábban erről beszámoltunk – a projektben megépült Békéscsaba-Szabadkígyós között mezőgazdasági út mentén a közelmúltban fasortelepítés valósult meg. 300 darab konténeres/földlabdás, előnevelt pusztaszil (Ulmus pumila 'Puszta') csemetét ültettek a szakemberek kertépítészeti kiviteli terv és geodéziai bemérés alapján, kizárólag a két érintett önkormányzat (Békéscsaba és Szabadkígyós) tulajdonában álló közterületre.

A fásítást végző vállalkozó feladata a fák életben tartása, ezért a telepítéstől számított 3 évig fenntartási, gondozási munkálatokat fog végezni (fák tányérozása, karózása, kötözése, illetve a fatörzsvédő hálójának pótlása). Előírás a gondozás során az öntözés, amelyet ugyancsak a telepítéstől számított 3 évig köteles biztosítani – a fa igényeinek megfelelően – a telepítést végző vállalkozó, májustól-szeptemberig legalább hetente egyszer (száraz idő esetén többször). 

A fasortelepítés legfőbb célja, hogy a kerékpárosok kellemes, tiszta, egészséges környezetben használhassák a létesítményt, ezért tisztelettel kérjük, hogy vigyázzunk az elültetett növényekre, így mindannyiunk hasznára hangulatos, árnyékos környezet alakulhat ki rövid időn belül. 

Békéscsaba és Szabadkígyós között az elkészült mezőgazdasági utat csak az út melletti ingatlanok tulajdonosai, a kerékpárosok, valamint a célforgalom (a területen munkát végző mezőgazdasági gépjárművek) használhatják. A behajtási jogosultságokat, a sebességet (30 km/órás sebességkorlátozás), a létesítmény helyes és jogszerű használatát a kerékpárosok forgalombiztonságának védelme érdekében ellenőrzik.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

További programok »

FEL