Volt egyszer egy Délkelet... – kötetbemutató a megyei könyvtárban

2020. március 12. 19:43 | D. Nagy Bence

Sajtótörténeti kötet jelent meg az egykori békéscsabai illetőségű Délkelet című folyóiratról. Seres Sándor, a kötet szerkesztője csütörtök délután mutatta be könyvét a Békés Megyei Könyvtárban.

Az újságírás hőskora – hangzott el a csütörtöki kötetbemutatón, ahol a Kitépett lapok – Volt egyszer egy Délkelet című könyvet mutatta be Seres Sándor, a nagy múltú folyóirat egykori szerzője. A kötet a március 15-én esedékes magyar sajtó napja kapcsán jelent meg, és mintegy háromszáz oldalon mutatja be az újság 1989 és 2000 közötti időszakát. 

– Három próbaszám megjelentetése után, 1989. október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján indult útjára a Délkelet. Az általam szerkesztett kötet újságíró kollégáim írásaira felfűzött történeti, és talán kicsit történelmi visszatekintés is, mondta el Seres Sándor.

A Kitépett lapok... többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselő támogatásával jelent meg, aki a legelső hivatalos lapszámban maga is publikált.

– Harmincegy évvel ezelőtt természetesen más körülmények uralkodtak, az újság pedig végigkövette a 90-es évek hazai történéseit. A kötet igazi különlegessége az, hogy igazán pontos korlenyomatot ad az évtized Békés megyei történéseiről, közhangulatáról – emelte ki Herczeg Tamás.

(Fotó: Such Tamás)

 

A kötetbemutón Gubucz Katalin, az egykori hetilap, majd napilap újságírója is részt vett, aki a Délkelet utolsó öt évében csatlakozott be a lap szerkesztésébe.

– Izgalmas időszak volt ez, hisz például az 1996-os Prisztás-gyilkosságról mi is sokat írtunk akkoriban. Az oknyomozás teljesen másként zajlott mint ma, nem egyszer ültünk mi is rendőrségi autóban – emlékezett vissza az újságíró.

A könyvtárban tartott bemutató természetesen nem közönség nélkül zajlott: a sorokban ott ültek a Délkelet egykori újságírói, szerkesztői is.

 

Galéria

További programok »

FEL