Vizuális kísérletek – Megnyílt Kónya Kincső grafikai kiállítása

2022. október 12. 17:50 | Hidvégi Dávid

Vizuális kísérletek címmel nyílt meg Kónya Kincső békéscsabai születésű grafikus és vizuális művész kiállítása a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban. A szerdán délutáni eseményre teljesen megtelt az intézmény aulája.

A megnyitó Tóth Nikoletta énekművész előadásával kezdődött, majd Nógrádi Csilla képzőművész méltatta Kónya Kincsőt és az alkotásait. A békéscsabai születésű alkotó tanulmányait a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium festő szakán végezte, majd a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen diplomázott 2015-ben képzőművészet - grafika alapszakon, 2017-ben Vizuális kommunikáció mesterszakon.

Kónya Kincső az egyetemi tanulmányai alatt kezdett el az időbeliséggel, a véletlen művészettel foglalkozni, vizuális naplót vezetni. Az alkotófolyamat során munkái különböző technikák használatával születnek, gyakori a fotó, a rajz és a digitális megoldások összehangolása, montázsolása. Intuitív módon, olykor játékosan hozza létre a látványt. Alkotótevékenysége mellett tervezőgrafikusként dolgozik, munkáival rendszeresen részt vesz önálló és csoportos, hazai és nemzetközi kiállításokon. 2019-től a Békéstáji Művészeti Társaság tagja. Ez a második egyéni tárlata, legutóbb a Csabagyöngye Kulturális Központban tekinthettük meg az alkotásait.

– A munkáimat mindig digitálisan készítem el. Van, amikor analóg dolgokat is használok, saját rajzokat digitalizálok és azokat összemontázsolom a fotókkal – foglalta össze Kónya Kincső. Hozzátette: eddig főleg csoportos kiállításokon vett részt, legutóbb a székelyföldi grafikus biennálé részese lehetett. Pénteken a 20. Arany Rajzszög tárlaton vesz majd részt Budapesten, ahol több munkáját is kiállítják majd.

Az Arany János Művelődési Ház vezetője arról beszélt, hogy ők kérték fel Kónya Kincsőt arra, hogy állítsa ki grafikáit az intézményben. Zalai Erika hozzátette: a művelődési központ elsősorban a kézművességre és a kultúra megőrzésére fekteti a hangsúlyt, de több előadást, így például stand up comedyt is rendeztek.  Elárulta: a jövőben terveznek egy irodalmi estet is elhozni Mezőmegyerre.

A kiállítás az Arany János Művelődési Ház nyitvatartási idejében tekinthető meg.

További programok »

FEL