Vívás: Sérülések, formálódó csapat és egy bronzérem

2018. február 13. 10:14 | behir

Az Alföld Vívó Akadémia két sportolója vett részt a barcelonai felnőtt világkupaversenyen. A kadet országos bajnokságon Dékány Kinga ugyan betegséggel küzdött, de egy bronzéremmel térhetett haza.

Szabó Réka a válogatott többi tagjával, egy héttel a verseny előtt elutazott, a spanyol szövetség meghívására a spanyol és a román válogatottal közös edzőtáborozással készültek a versenyre. A csabai klubból Petri Renáta később csatlakozott a csapathoz. Az egyéni versenyen mindketten továbbjutottak a csoportkörből, a táblán Réka búcsúzott előbb, nem bírt az olasz Clerechivel. Renáta a Spanyolországban élő, már a hispán válogatottat erősítő Kiskapusi Dórával találkozott, s meglepő magabiztossággal legyőzte őt (15-12). Következő ellenfele, már a főtáblára jutásért az észtek világ- és Európa bajnoka Irina Embrich volt. 8-8-ig felváltva estek a találatok, ezt követően viszont felülkerekedett a rutin (10-15). Renáta a 87. helyen végzett, jót tett az önbizalmának a jó szereplés a junior Európa-bajnokság előtt.

Vasárnap csapatversenyt rendeztek a VK-n. Szász-Kovács Emese sérülése miatt kimaradt a csapatból. Kovács Iván, szakágvezető így nélküle küldte csatába fiatal csapatát. Női párbajtőrben csapatépítés folyik, Szász mögött tehetséges fiatalokból álló gárda küzd a csapatba kerülésért. Közülük többen bizonyítottak már utánpótlás világversenyeken - Szabó, Kun, Gnám, Nagy és Petri -, de a felnőtt mezőnyben még nem sikerült maradandót alkotniuk. Barcelonában a Szabó Réka, Kun Anna, Gnám Tamara, Nagy Kinga összeállítású csapat próbált szerencsét. A harminckettes táblán Szingapúr legyőzését megoldották a lányok és már ekkor is látszott, hogy nagyon jó szellemű, összetartó, egymásért küzdeni tudó ez a fiatal csapat. Az aktuális világbajnokkal és Európa-bajnokkal felálló oroszok következtek. S bizony a világsztároknak meggyűlt a baja lányainkkal. Az utolsó asszó előtt mindössze egy tus volt a hátrányunk, ezt próbálta Szabó Réka ledolgozni Kolobovával szemben. Nem sikerült, de mindenki gratulált csapatunk szerepléséhez.

 

Helytállt a fiatal magyar csapat, a csabai Szabó Rékával (jobb szélen) a soraiban (Fotó: Magyar Vívó Szövetség)

 

Az alsó ágon a hazai csapat következett, s töretlen lendülettel, tíz találattal legyőztük őket. A németek ellen már nem sikerült csodát tenni, majd az ukrán csapat is erősebbnek bizonyult. Fiatal csapatunk tizenkettedik helyezése - Szász-Kovács Emese nélkül - nem számít rossz eredménynek. Lassan körvonalazódni látszik egy jó csapat, mely sikerrel szerepelhet talán már a jövő évi budapesti vb-n.

 

Kadet OB egy bronzéremmel

 

Dékány Kinga betegen is Dékány Kinga. Megfázással küzdve az egész hetet kénytelen volt kihagyni a bajnoknő, de az OB-t nem hagyhatta ki. Magabiztosan, veretlenül hozta a csoportkört, majd a táblán se tudták megszorítani, könnyedén jutott be a négy közé. Itt barátnőjével, a Fless vívójával, Kolczonay Borbálával nézett farkasszemet, s az egészséges, rendkívül motivált válogatott csapattárs ezúttal jobbnak bizonyult. Kinga ezzel a remek bronzéremmel zárta a kadet válogatók hosszú sorát, s a ranglista második helyén végezve lett tagja az Európa- és világbajnokságra utazó csapatnak. Jól vívott Krnács Anna is, öt győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább a csoportjából, majd szoros mérkőzésen győzve, bejutott a 32-es táblára. Az ő dolgát is Flesses vívó keserítette meg, kikapott Szarvas Ritától, 22. helyezése dicséretes.

A fiúk mezőnyében mindhárom csabai vívó továbbjutott csoportjából, Szabó Bence és a frissen igazolt Kolczonay Balázs veretlenül, a kissé döcögősen kezdő Keszthelyi Zsombor négy győzelemmel és két vereséggel. A 32-be jutásért mindhárman könnyedén győztek, itt jött a hidegzuhany Zsombor nem bírt a taktikusan vívó tapolcai Kováccsal, és kiesett. Bence későn jött rá a balkezes, székesfehérvári ugyancsak Kovács elleni sikerre vezető taktikára és már nem tudta ledolgozni a hátrányát. Egyedül Kolczonay Balázs vette ezt az akadályt is, a döntőbe jutásért viszont ő sem bírt a szintén fehérvári Háderrel.

A vasárnapi csapatversenyeken sokan hiányolták az évek óta verhetetlen csabai csapatot, és bár lányok esetében nem illik a korukkal foglalkozni, Kinga kivételével kiöregedtek legjobbjaink ebből a korosztályból. A fiúk viszont éremesélyesként vágtak neki a versenynek. Elsőre, mindjárt visszavágási lehetőséget kaptak, hiszen a kettejüket is búcsúztató fehérváriak, az Alba Régia csapata várt rájuk. Küzdelmes mérkőzésen aztán sikerült visszavágni (45-40). A Tapolca még nehezebbnek ígérkezett, de nagyot küzdött a csapat, s 45-38-ra hozta ezt a mérkőzést is. Innentől drámai fordulatok következtek. Az első ellenfél, immár az érmekért a Balaton Vívó Klub csapata volt. A mérkőzés közepétől elhúzott a rivális, s az utolsó csörtére öt találatos hátrányban állt fel Keszthelyi Zsombor. Mindent egy lapra feltéve, emberfeletti teljesítménnyel megfordította az eredményt. 44-42-nél egyetlen találat választott el a biztos éremtől, de az ellenfél kiegyenlített. Lejárt a vívóidő, hosszabbítás következett, s a szerencse nem nekünk kedvezett.

Maradt a lehetőség a bronzéremre, az ellenfél a BVSC alakulata, és a dráma folytatódott. Az utolsó asszóban most csak egy találatot kellett ledolgoznia Zsombornak, a rendkívül kellemetlen, védekező stílusú Osman ellen. Ez sikerült is, sőt, a vezetés is meglett, de ismét a „hirtelen halál” döntött, s ezúttal is az ellenfél örülhetett. Negyedik hely lett a vége, ami jó teljesítmény, de ahogy mondani szokták, több volt benne!

A fiúknál is az OB-val zárult a válogatás, s Keszthelyi Zsombor ranglista harmadikként ott lesz a szocsi Európa-bajnokságon és a veronai világbajnokságon. 2002-ben fordult elő utoljára, hogy az Alföld Vívó Akadémiát három versenyző képviselte világversenyen!

A névsor:
Dékány Kinga (Kadet- és junior női párbajtőr egyéni és csapat)
Petri Renáta (Junior női párbajtőr egyéni és csapat)
Keszthelyi Zsombor (Kadet férfi párbajtőr egyéni és csapat)

 

Forrás: Alföld Vívó Akadémia

 

FEL