Vívás: Két csabai a junior válogatottban

2018. február 5. 09:36 | behir

A hosszú és rendkívül fárasztó idény utolsó válogatóversenyéhez érkeztek a női párbajtőrözők. A pozsonyi világkupán a világ 188 legjobb junior versenyzője között tizenkét magyar próbált szerencsét és harcolt az Európa-bajnoki, illetve világbajnoki részvételért, ahol négy-négy vívó képviselheti hazánkat.

A mezőny kiegyenlítettségét jól jellemzi, hogy az utolsó verseny előtt még nyolcan pályáztak a válogatottságra. Két békéscsabai kedvező pozícióból várta a viadalt, Dékány Kinga harmadik, Petri Renáta negyedik volt, míg Kazár Dóra a tizenkettedik pozícióból vágott neki a versenynek. Az egész csapat teljesítményére rányomta bélyegét a tét. Az első fordulót jól teljesítették vívóink, Renáta 5/1, Kinga 4/2, Dóra 4/2-es győzelem, vereség indexel jutott tovább. Az egyenes kieséses táblán aztán jött a hidegzuhany. Petri kikapott a rutinos horvát Jukic ellen, így a 64-es táblára sem jutott fel. Dékány spanyol, Kazár német ellenfelét legyőzve ezt az akadályt még megugrotta, a 64-es tábla azonban mindkettejük számára a végállomást jelentette. Dóra Muharitól, Kinga az észt Loit-tól kapott ki. Mivel az egész magyar csapat tudása alatt teljesített, Dékány Kinga egy helyet előre lépve a második helyen zárta a junior ranglistát, Petri Renáta pedig tíz pontot megtartott előnyéből, negyedikként zárt, így mindketten kijutottak a márciusi, oroszországi junior Európa-bajnokságra (Kinga kadet korosztályban is), illetve az áprilisi, veronai világbajnokságra.

A vasárnapi csapatversenyen a csapatépítés, a világranglistán való előrekapaszkodás volt a cél. A tizenhét csapatos mezőnyben lányaink a magasabban rangsorolt lengyelekkel kezdtek, s nagy csatában Petri Renáta vezérletével győztek. Az oroszok következtek, akik a legutóbbi vereségből okulva nagyon felkészültek a mieink vívásából, így végig vezetve győztek. Az izraeliek ellen ugyan szorosabban alakult a mérkőzés, de fáradt versenyzőink nem tudták megnyerni ezt a csatát sem. Az angolokkal vívott utolsó csatában a hetedik hely megszerzése volt a cél. Mindenki mozgósította utolsó tartalékait, s úgy nézett ki, hogy könnyen meglesz a győzelem, de a britek kiegyenlítettek, s a vezetést is átvették. Az utolsó asszót két találatos hátrányból kezdte Renáta. Nagyon összeszedte magát, hatalmasat küzdött s négy találattal megverve ellenfelét győzelemre vezette a csapatot.

A csapat az év elején a világranglista tizenhatodik helyén állt, mind a három eddigi világkupán bejutott a legjobb nyolc közé, egyszer a dobogóra is felállhatott.

 

További programok »

FEL