Vívás: Magyar Kupa-győztes a csabai párbajtőrcsapat

2018. május 22. 17:25 | behir

Az első ízben kiírt Magyar Kupa felnőtt versenysorozatot az Alföld Vívó Akadémia csapata nyerte. A négy fordulóból álló megmérettetés utolsó állomását Tatán rendezték.

A tizenhárom csapatot felvonultató mezőnyben a csabai lányok a nyolcas táblán kezdtek, rögtön a bajnokság visszavágójaként, a hazai csapattal, melyben az Európa-bajnokok, Kun Anna és Büki Lili mellett az öttusázó világbajnok Kovács Sarolta vívott - írja a csabai klub beszámolója. Az Alföld Vívó Akadémia a harmadik asszótól magukhoz ragadta a vezetést, s biztosan győztek.

A következő ellenfél a BVSC volt. A viharsarki együttes hullámzó teljesítményt nyújtottak, az utolsó asszóra egyetlen találat előnnyel fordultak. Szabó Réka a junior vb bronzérmesével, Borsody Emmával szemben próbálta megtartani az előnyt. Ez nem sikerült, így maradt a bronzérem lehetősége. Az öttusázó Földházi Zsófiával megerősített érdi csapat volt az ellenfél. Az AVA folyamatosan növelve előnyét, magabiztosan győzött, s állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A csabai volt az egyetlen csapat, amely mind a négy versenyen a dobogón végzett, s az összesítésben meggyőző fölénnyel lett az I. Magyar Kupa győztese.

Az egyéni verseny az idény utolsó válogatója volt a felnőtt EB-re és vb-re. Kissé döcögős kezdés után mind a négy csabai versenyző továbbjutott a csoportkörből. A táblán Dékány Kinga és Kazár Dóra rögtön összekerült, a csabai párharcban előbbi győzött. Petri Renátát a rendkívül motivált Honvédos Fekete Laura búcsúztatta. Mindeközben Szabó Réka könnyedén jutott túl ellenfelén. A következő körben Dékány Budai Dorinával találta magát szembe. Ők ketten mindig kiélezett, izgalmas mérkőzést vívnak, most sem volt ez másként. Az asszó 5-5 után hosszabbításban dőlt el, a döntő találatot a csabai lány érte el. Szabó ebben a körben is nagy különbségű győzelmet aratott.

A következő fordulóban már a döntőbe jutás volt a cél. Dékány Feketén próbált bosszút állni a Petri Renátáért. Ellenfele sokáig vezetett, de a csabaiak felnőtt magyar bajnok versenyzője megfordította a mérkőzést és bejutott a legjobb nyolc közé. Szabó a Honvédos Muhari Esztert verte 15-12-re, így két csabai volt ott a döntőben! 

Dékány újabb szoros asszót vívott a tatai Büki Lilivel, a befejezés a hazai fiatalnak sikerült jobban, aki aztán meglepetésre, újra legyőzte Szász-Kovács Emesét és megnyerte a versenyt.  Szabó viszont debreceni riválisán, Mihály Katán is túl jutott, Szász Emese legyőzése viszont még nem sikerült.

Szabó bronzérmes lett, s ezzel biztos tagja lett a nyári világversenyeken résztvevő felnőtt válogatottnak. Dékány Kinga nyolcadik helyezése pedig már a jövő évi ranglistára ad értékes pontokat.

 

További programok »

Sport

Röplabda: újra pályán a csabai utánpótlás

A Magyar Röplabda Szövetség Elnökségének döntése értelmében január 16-ától újra indítják a pandémia miatt szüneteltetett utánpótlás-bajnokságokat. Múlt hétvégén még csak három mérkőzést játszottak le, most pedig két nap alatt 140 találkozót rendeznek meg különböző korosztályokban.
18:51
FEL