Vívás: Ezüstös Magyar Kupa-szereplés Tatán

2017. november 8. 12:11 | Kovács Dávid

Szabó Réka egyéniben, míg a csabai gárda csapatban végzett a 2. helyen Tatán, a párbajtőr Magyar Kupa 2. fordulójában – tájékoztatott beszámolójában az Alföld Vívó Akadémia vezetőedzője, Galli Zsolt.

A csabai fiatalok ezen a hétvégén kissé fáradtan mozogtak, ami érthető, hiszen nagyon sűrű programot teljesítenek. Szabó Réka ellenben ezúttal is remekelt. A körmérkőzések alatt mindössze egyszer hagyta el vesztesen a pástot, az egyenes kieséses táblán pedig már nagyon jól vívott. Két könnyebb győzelem után, már a nyolcas döntőbe jutásért a honvédos, válogatott csapattárs Várnai Viviennel kellett megküzdenie. Asszójukban Réka akarata érvényesült, gyönyörű tusokkal egyre inkább elhúzott, és fölényesen nyert. Újabb csapattárs, a hazai páston vívó Kun Anna következett. A két lány jól ismeri egymást, hiszen a kezdetektől párhuzamosan fut karrierjük, sok csatát vívtak már egymás ellen. Türelmesen, óvatosan kezdtek, megküzdöttek minden találatért. A végjáték, az utolsó 20 másodperc Réka három tusos előnyével kezdődött, amikor Anna mindent egy lapra feltéve támadott, s sikerült kiegyenlítenie. Hosszabbítás következett. Ilyenkor sorsolással döntik el, hogy az egy perces vívóidő leteltével, amennyiben egyenlő lesz az állás, ki a kedvezményezett. Egyetlen találatra vívnak. Először együttes találatot értek el, ezután Réka egy gyönyörű cseltámadással bevitte a győztes találatot.

A nagydöntőért a debreceni - szintén válogatott - Mihály Kata kötött be Rékával, aki ezt a mérkőzést is végig uralta, végig vezetve nyert (15-13). Az aranyéremért, nem következhetett más, mint olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese, s az esélyes bebizonyította, hogy ő a fegyvernem királynője. Nyugodtan kijelenthető, hogy Szabó Réka nagyon jó úton jár, hogy elérje célját és a válogatott alapemberévé váljon.

A másnapi csapatversenyen, az első fordulóban bravúrral megszerzett első hely megvédésének reményével állt fel az Alföld Vívó Akadémia fiatal csapata. A tizennégy csapatos mezőnyben a csabai lányok kiemeltek voltak, így csak a nyolcas táblán kapcsolódtak be a küzdelmekbe. Első ellenfelük a szerbek junior válogatottja volt. Remek vívással nagyarányú győzelem született (45-22). A Fless csapata következett, vagyis a mindig kellemetlen három Kolczonay lány. A taktikusan vívó viharsarki versenyzőknek ezt az akadályt is sikerült venniük (45-37). A döntőben a Honvéd volt az ellenfél, a fővárosi együttesben erősen élt a visszavágás vágya, hiszen az első fordulóban bravúrgyőzelmet aratott a csabai négyes. Ezúttal a honvédosok akaratuk érvényesült, végig vezetve, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést.

- Büszkék lehetünk csapatunkra, hiszen a felnőtt Szabó Réka mellett két junior, Petri Renáta és Kazár Dóra, valamint egy kadet, Dékány Kinga alkotta csapatunk stabilan a mezőny egyik legjobb csapata – zárta értékelését Galli Zsolt.

 

Női párbajtőrcsapat Magyar Kupa, 2. forduló, Tata, 15 induló.

Végeredmény: 1. Honvéd (Budai Dorina, Muhari Eszter, Siklósi Enikő, Várnai Vivien, edzők: Budai István, Dancsházy-Nagy Tamás, László István), 2. AVA Békéscsaba, 3. Fless, 4. Vasas 2, 5. BVSC, 6. Diósgyőr, 7. Szerbia, 8. Békessy Debrecen.

A döntőben: Honvéd-AVA Békéscsaba 45:33.

 

További programok »

FEL