Vívás: Három csabai érem, rekordszámú induló a Kulcsár Győző Emlékversenyen

2023. február 10. 11:50 | Kovács Dávid

Február 3. és 5. között Budapesten a Vasas Fáy utcai sportcentrumában rendezték meg az Olimpici Párbajtőr utánpótlás versenysorozat harmadik versenyét. Szinte minden korosztályban rekordnevezés érkezett. Az Alföld Vívó Akadémia képviseletében a három nap alatt összesen 1tizennyolc vívó lépett pástra.

– A nyitó versenyszámban a csabai indulók közül Köles Keve Bendegúznak, Suhajda Péternek és Szkaliczki Péternek sikerült a legjobban a csoportkör – áll a csabai klub beszámolójában. A két előbbi versenyző a direkt kieséses táblán a nyolcas döntőig hibátlanul vette az akadályokat. A ranglista másodikként versenyre érkező Suhajdát végül egyik erős riválisa, Borka Hunor Dániel (Kondorosi Vívó SE) állította meg, így 6. helyezést ért el.

Köles Keve Bendegúz azonban – helyenként szoros asszókban és parádés tusokkal – a döntőig menetelt. Itt a bukaresti Mihai Tahu ellen lépett pástra. A mérkőzést a román fiú nyerte 10-7 arányban, így a 6. helyezés mellé egy nagyon szép ezüstérem jutott!

Gyermek fiú párbajtőr, 112 induló
AVA-indulók (elért helyezés): Köles Keve Bendegúz (2.), Suhajda Péter Márton (6.), Szkaliczki Péter (43.), Tímár Tas (73.), Fári Bence (76.), Tolnai Péter (90.)

 

A nyitónap második felében a lányok léptek pástra. Itt Somogyi Alíznak sikerült jobban a csoportkör, jó vívással a direkt tábla élén végzett, és szép győzelmekkel a nyolcas döntőbe került, úgy hogy az előző két versenyén éppen lemaradt erről, kétszer is 10-9-re kapott ki a nyolc közé jutásért. Az elődöntőbe jutásért vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes Laskawi Lilitől (BVSC), így 5. lett.

Gyermek lány párbajtőr, 84 induló
AVA-indulók (elért helyezés): Somogyi Alíz (5.), Új-Mag Emma (54.)

 

A második napon – szombaton – Szelezsán Martin a csoportkört követően a főtáblán zajló küzdelmek elején vereséget szenvedett, Csarnai Roland a döntő kapujáig menetelt, ahol vereséget szenvedett a székesfehérvári Fekete-Fenyvesi Olivértől, így 13. lett. Petrovszki Áron ranglistavezetőként, esélyeshez méltóan a csoportkör után a direkt tábla első helyéről magabiztos győzelmekkel jutott el a legjobb nyolcig. Itt két sima asszóban (15-5, 15-6) jutott el a döntőig, az aranyéremért vívott asszóban 14-9 arányban nyert Borbély Máté (Balaton Vívó Klub) ellen. A korosztályában ebben a szezonban eddig az összes versenyét megnyerte.

Újonc fiú párbajtőr, 111 induló
AVA-indulók (elért helyezés): Petrovszki Áron (1.), Csarnai Roland (13.), Suhajda Péter (29.), Szelezsán Martin (34.), Kollár Milán (35.), Köles Keve Bendegúz (38.), Kovács Benedek (43.)

 

A nap közepén kezdtek vívni a legkisebbek, ahol a legjobban Suhajda Benedek kezdett, hibátlan csoportkör után a direkt tábla elejéről kezdett, és a nyolcas döntőig meg sem állt, Olimpici viadalon ezt először sikerült véghez vinnie! Itt már kissé fáradtan, de nagy küzdőszellemmel vívott. Kemény csatában kikapott a későbbi ezüstérmes ukrán Yehor Karyuchenkótól, így 5. lett.

Törpici fiú párbajtőr, 71 induló
AVA indulók (elért helyezés): Suhajda Benedek Pál (5.), Gonda Péter (42.),


A legjobban Juhász Hanna szerepelt az első körben, aki a direkt tábla 1. helyéről kezdett, a ranglista 3. helyén álló Pataki Anna a 22., Somogyi Alíz pedig a 68. helyről. Előbbi két versenyző lépett tovább az első ellenfelén. Mindketten kissé kapkodva, izgulósan vívtak ezután, emiatt Pataki már a 32 között kiesett. Juhász a döntő kapujában – a legjobb 16 között - 15-13 arányban vereséget szenvedett a pécsi Faragó Tamarától.

Újonc lány párbajtőr, 105 induló
AVA-indulók (elért helyezés): Juhász Hanna Réka (9.), Pataki Anna (23.), Somogyi Alíz (58.)

 

A záró napon három fiú és három lány lépett pástra a legidősebbek között. Egyikük sem serdülő, mindannyian fiatalabbak. Petrovszki Áron itt is remekelt. A csoportkör után a direkt tábla első helyéről vívott tovább. Szép győzelmek után a legjobb nyolc között rögtön egy komoly ellenfél, a honvédos Kiss Donát Lőrinc következett, szoros csatában Petrovszki győzött 15-12 arányban. Ezt követően ugyanilyen arányban nyert a pécsi Szentpáli Dániel ellen, a döntőben pedig 15-11 arányban diadalmaskodott Farkas Bencével (Óbudai VSE) szemben. Ezzel az egy korosztállyal feljebb levő aranyat is begyűjtötte.

Serdülő fiú párbajtőr, 84 induló
AVA-indulók (elért helyezés): Petrovszki Áron (1.), Szelezsán Martin (34.), Csarnai Roland (58.)

 

Ez volt a meglepetés versenyszám, mivel itt Somogyi Alíz számára sikerült a legjobban a verseny, aki két évvel fiatalabb ennél a korosztálynál. Egyetlen vereséget szenvedett a csoportkörben, a direkt tábla 12. helyéről indult. Itt foggal-körömmel küzdve eljutott a legjobb nyolc közé. Itt már elfogyott az erő, de a dicséretes 7. helyezést érte el.

Serdülő lány párbajtőr, 92 induló
AVA indulók (elért helyezés): Somogyi Alíz (7.), Juhász Hanna Réka (53.), Pataki Anna (28.)

További programok »

Sport

FEL