Vívás: Budapesti és tallinni tapasztalatokkal gazdagabban

2017. október 25. 13:48 | behir

Az Alföld Vívó Akadémia versenyzői két nagy nemzetközi versenyen vettek részt más-más céllal. Észtország fővárosában Szabó Réka és Petri Renáta lépett pástra, míg Budapesten Keszthelyi Zsombor és Szabó Bence bizonyíthatott – számolt be a klub edzője, Galli Zsolt.

Tallinn az év első felnőtt női párbajtőr versenyének helyszíne már évek óta. Nem véletlenül, hiszen az észteké a fegyvernem aktuális világbajnok csapata, hagyományosan erősek ebben a fegyvernemben. A csabai klubot két versenyző, Szabó Réka és Petri Renáta képviselte. Réka célja egyértelműen a pontszerzés, a felnőtt válogatottba kerülés, míg az első éves junior Renátáé a tapasztalatgyűjtés, a világ legjobb felnőtt versenyzői között, a tisztes helytállás volt. Szabó Réka ennek megfelelően remekül vívott a csoportkörben, egyedül a „spanyol” Kiskapusi Dórától szenvedett szoros vereséget, ami azt jelentette, hogy további küzdelem nélkül a 64-es táblára került. Petri Renáta sem maradt el nagyon mellette, ő négy győzelem mellett kétszer kapitulált. Két asszót kellett nyernie, hogy ő is csatlakozzon Rékához a másnapi főtáblán. Rosszul indult az első mérkőzése, az ukrán Kharkova 12-7-re elhúzott, ekkor Reni hosszú hajrába kezdett, s 8-1-es (!) rohanással a maga javára fordította az asszót. Következő ellenfele a múlt heti VK győztese, az olasz Di Marchi volt, itt érvényesült a papírforma (9-15). Reménykedtünk benne, hogy Réka folytatja remeklését a főtáblán is, de nem találta a ritmust az amerikai Sirico ellen (7-15).

A vasárnapi csapatversenyen, Szabó Réka volt érdekelt. A mieink a tizenhatos táblán az előrébb rangsorolt lengyel csapattal kezdtek, s izgalmas csatában, Szász-Kovács Emese és Réka remeklésének köszönhetően győztünk. A jóval esélyesebb, ranglista első Kína ellen már nem sikerült a bravúr, ahogy ezután az orosz csapat ellen sem. A hetedik helyért az ukránok ellen volt esély a győzelemre, de egyetlen találattal ők kerekedtek felül. A formálódó csapattól ez a nyolcadik hely határozott előrelépést jelent. Mindkét csabai versenyző megfelelt az előzetes várakozásnak.

Budapesten kétszáznyolcvan párbajtőröző között két csabai is szerencsét próbált az Európai Kadet Körversenyen. Keszthelyi Zsombor öt győzelemmel és egy vereséggel, Szabó Bence kettő-négyes mutatóval jutott tovább. Bence győzelemmel kezdett, a 256-os táblán, de a következő fordulóban alul maradt román ellenfelével szemben. Zsombor legyőzte a pécsi Farkast, majd a svájci Zybach ellen is magabiztosan hozta az asszót. A jelenlegi legjobb orosz versenyző, Shvelidze ellen is szoros mérkőzést vívott, de győzött a rutin (12-15).

A hétfői csapatversenyen Zsombor a válogatott tagjaként remekül vívott, minden ellenfél ellen ő volt a csapat legjobbja. Nem rajta múlott, hogy a csapat csak a 14. lett.

FEL