Visszakapja Békéscsaba az IC vonatot!

2016. szeptember 7. 08:09 | Fekete Kata

Visszakapja Békéscsaba az Intercity kocsikat - értesült elsőként a Békéscsabai Médiacentrum. Mint a MÁV sajtóközleményben elmondta, szeptember 17-től a helyiek kezdeményezésére három pár, IC kocsit is továbbító belföldi vonatot állít forgalomba a MÁV-START a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon. Így a meglévő nyolc nemzetközi InterCity és EuroNight járattal együtt összesen tizennégy magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó vonatot vehetnek igénybe az utasok. Az utasszám növelése érdekében Békéscsaba önkormányzata részt vesz a vasúti közlekedés népszerűsítésében.

- A nekem bemutatott statisztikai adatok alapján jelentősen lecsökkent az IC szolgáltatásokat igénybe vevők száma az elmúlt három évben. Azt jelezte a MÁV csoport vezetése, hogy folyamatosan elemezni fogják a kihasználtságát az IC vagonoknak, úgyhogy fontos lenne az, hogy mindenki utazási szándékának, komfortigényének és persze pénztárcájának megfelelően válassza az IC szolgáltatást, hogy tudjuk jelezni, hogy igenis a csabaiak számítanak erre a komfortos szolgáltatásra a jövőben - mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

Jövő hét végétől három pár, IC kocsit is továbbító belföldi vonatot állít forgalomba a MÁV-START. Így a meglévő nyolc, nemzetközi InterCity és EuroNight járattal együtt összesen tizennégy magasabb minőségi szolgáltatást nyújtó vonatot vehetnek igénybe az utasok. A MÁV további fejlesztéseket is tervez.

- 2017 decemberétől még inkább egységesíti a MÁV Start a szolgáltatásait. Megszűnnek az úgynevezett hibrid szerelvények, tehát tisztán IC kocsikból álló járatok közlekednek majd, illetve korszerű motorvonatokkal is találkozhatnak a békési utasok - mondta Lőcsei Virág, a MÁV csoport sajtószóvivője.

A MÁV-START kész arra is, hogy több jó állapotú, felújított kocsit közlekedjen ezen a vonalon. 2017 decemberétől pedig, ha készen van a pályafelújítás, lehetővé teszik a 160 km/h-s sebességet is, ezzel jelentősen csökkentve a menetidőt. Így számítások szerint a mostani 2 óra 30 perc helyett, 2 óra 10 perc alatt meg lehet tenni a Békéscsaba-Budapest távolságot vonattal.

Budapest-Keleti pályaudvarról Békéscsabán át Lőkösházáig 9:10-kor Transsylvania, 11:10-kor Békés és 17:10-kor Alföld névvel indul InterCity. Míg Lőkösházáról a fővárosba 06:49-kor Viharsarok, 12:49-kor Békés és 16:49-kor Csanád névvel közlekedik IC-járat. A két végállomás között háromórás a menetidő, ám a Budapest és Békéscsaba közötti 2 óra 30 perces utazás versenyképes a közúti eljutási időkkel.

FEL