Vírusmentes csomagolóanyagot gyártanak Körösladányban

2022. február 2. 18:49 | Papp Ádám Sándor

A koronavírus elleni küzdelemhez járulna hozzá vírus- és baktériummentes csomagolóanyagok gyártásával egy körösladányi nyomdaipari vállalkozás. A technológia alkalmazására a világon már számos példa van, Magyarországon elsőként ez a cég kezdett el foglalkozni a speciális lakkvédő réteggel ellátott csomagolóanyaggal.

Hétfőn, az országban elsőként Körösladányban kezdődött el a vírusmentes csomagolóanyagok gyártása. A nyomdaipari vállalkozás ügyvezető-tulajdonosa elmondta: fontosnak tartják a koronavírus elleni védekezést, ezért döntöttek úgy, hogy az általuk gyártott kartontermékeket egy vírusmentes és antibakteriális védőlakkal vonják be.

– Ezek a nanoezüst részecskék szilárdan rögzülnek a lakkfémben, nem oldódnak ki és nem dörzsölhetők le róla. Úgy működnek, hogy minimális nedvesség hatására, legyen az az emberi kéz érintése, pozitív töltésű ezüstionok szabadulnak fel és ezek elpusztítják a felületre kerülő vírusokat és baktériumokat – emelte ki Fazekas Attila.

A település polgármestere örömét fejezte ki, hogy Körösladány lett a helyszíne az országban egyedülálló beruházásnak, amely a gyógyszeripart is kiszolgálhatja a jövőben.

– A gyógyszeripar megrendeléseit is el tudják majd látni, közvetve vagy közvetlenül hozzájárulva ezzel a magyarországi gyógyszergyárak versenyképességéhez. A rendelkezésre álló információk szerint lehet még járvány, ki lehet mondani, hogy végérvényesen megváltozott a világ, ezért új kihívások vannak – fogalmazott Kardos Károly.

A 685 millió forintos fejlesztés egy GINOP pályázatnak köszönhetően jött létre. A beruházás révén 100 új munkahelyet hoztak létre Körösladányban, de a tervek szerint a jövőben további bővülés várható.

– A jelenlegi kormány a kormányra kerülése idején munka alapú társadalmat hirdetett meg, amely érdekében nagyon sokat tett is, és sok eredménye van. Mára 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, soha nem dolgozott ennyi. Valóban sikerült azt a plusz 1 milliót elérni, amelyet megígért a kormány – mondta Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A körösladányi üzemben napi szinten mintegy 600 ezer terméket gyártanak és az előzetes kalkulációk szerint 155 milliót éves szinten.

További programok »

FEL