Virágzik a kárpáti sáfrány a Bihar-hegységben

2022. május 1. 11:20 | behir.hu

Virágzik a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) a romániai Pádis-fennsíkon, a szemet kápráztató eseményt Rosta Tibor, a Magyar Távirati Iroda munkatársa öröítette meg április 30-án.

A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó sáfrány (Crocus) nemzetség legészakabbra húzódó, kora tavasszal virágzó, Magyarországon védett faja. A Kárpátok és a Balkán-hegység endemikus, vagyis konkrét, adott helyhez kötött növénye. Élőhelyei hegyvidéki, alhavasi rétek, legelők, bozótok, üde lombhullató erdők, főként gyertyános–tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben és ezek tisztásain él. 10-20 centiméter magasra nő, föld feletti szára nincs, keskeny, szálas, sötétzöld, tőállású levelei a földalatti hagymagumóból erednek, melyet rostos pikkelylevelek borítanak. Fonákjukon, a sáfrányok megkülönböztető jegye, egy fehér kiálló csík, a főér fut végig.

Virágzik a crocus a Pádis-fennsíkon - Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Hat, két körben hármasával álló, tölcsérszerűen kiszélesedő csövet alkotó, élénklila lepellevek alkotta virága a levelekkel egy időben, február-márciusban jelenik meg. Más sáfrányfajoktól a lepelcimpák csúcsán látható sötétlila V alakú folt különbözteti meg. A porzónál hosszabb, rojtos, narancssárga bibéi három hosszú bibeszálon ülnek. Virágzás előtt a bimbót fehéres, hártyás buroklevél borítja. Mivel nincs föld feletti szára, a háromélű, száraz, felnyíló, sokmagvú, világosbarna, rövidkocsányú toktermését föld alatt érleli, mely a magok érése után kerül a felszínre.

További programok »

Környezetvédelem

Megduplázná a kormány a geotermikus energia hazai felhasználását

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában még van potenciál Magyarország számára, a társadalmi egyeztetésre bocsátott Nemzeti Földhő Stratégiában vázolt intézkedések a magyar zöldgazdaság húzóágazatává tehetik a geotermiát - írja az Energiaügyi Minisztérium közleményében.
2024. április 21. 15:54
FEL