Villámkérdések Ádász Istvántól: "Értékek, kincsek az életemben"

2021. március 17. 08:40 | Csiffáry Zsuzsanna

Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke elmondása szerint boldog férj és családapa is egyben. Épp az egyesületnél végzett munka közben tettünk fel neki tíz villámkérdést, amelyre készségesen válaszolt a behir.hu-nak.

1. Hogyan képzeli el a tökéletes pihenő napot?

Legalább nyolc óra alvás után felkelek, megmosakszom és bőségesen megreggelizem. Ez alatt a hagyományos lekváros, dzsemes pirítóst, tükörtojást értem, közben pedig bókolok és kedveskedek a feleségemnek. Reggeli után (elvonatkoztatva a jelenlegi helyzettől) elmennénk az uszodába, úsznánk egyet. Utána elmennénk túrázni. Este pedig megnéznénk egy mozi filmet vagy egy színházi előadást.

 

2. Mit mérlegel, mielőtt elvállal egy munkát?

Először azt mérlegelem, hogy képes vagyok-e a munkára. Másodsorban pedig azt, hogy mit segítek azzal a munkával, amit elvállalok és nem hagyhatom ki azt sem, hogy keresek-e vele.

 

3. Milyen foglalkozásokban tudja elképzelni magát?

Nem tudok elvonatkoztatni az autóktól (nevet). Nagyon szívesen csinálnék egy logisztikai fuvarozási céget.

 

4. Mire a legbüszkébb?

Nehéz kérdés ez. Büszke vagyok a családomra, a nejemre, a lányomra. Illetve arra is, hogy vakon viszonylag jól be tudtam illeszkedni a társadalomba, ahol úgy érzem, hasznára vagyok a társaimnak. Igyekszem minél többet tenni a vakokért és gyengénlátokért. Bevallom, az is jó érzéssel tölt el, hogy elvégeztem a békéscsabai, intézményi kommunikátor főiskolát. Azt mondták, itthon nem lehet vakon egyetemet végezni, de dacból megcsináltam. 

 

5. Mi az, ami kihozza a sodrából? 

A hazugság elsősorban. De legalább annyira dühít, ha beszélgetek valakivel egy adott témáról, majd teljesen másképpen hallom vissza a beszélgetésünket másoktól. Valamint a hűtlen emberek hozzáállása, amire van egy mondásom - megtalál a világ végén, ha szüksége van rád, de elfordul tőled, ha nem kellesz neki már.

 

6. Milyen értékek fontosak?

A család, a barátság, kultúra, jóság, empátia.

 

7. Ki volt a legfontosabb személy a pályája során?

Egyet nem tudok kiemelni, mert több van. A szüleim, a családom, a barátaim és amikor megvakultam, sok kollégám.

 

8. Mit üzenne pályakezdő önmagának?

Azt, hogy ne autószerelőnek, hanem jogásznak tanuljak, mert meg fogok vakulni. (Nevet)

 

9. Ha kapna 10 millió forintot, mit kezdene vele?

Odaadnám a lányomnak.

 

10. Mi a kedvenc könyve?

 Igazából több is van, de az első helyen áll  Henri Charrière Pillangó című drámája. Egyszerűen magával ragad, ahogyan megjelennek ebben az írásban az emberi sorsok.

 

Ádász István

További programok »

FEL