Világítótesttel ellátott robotot építettek a gyerekek a Békés Megyei Könyvtárban

2024. február 24. 17:29 | Csiffáry Zsuzsanna

Irányítható robot készült a Békés Megyei Könyvtár Digilaborjában, az Abacusan Artec robotika foglalkozáson. Az érdeklődő gyerekek a világítással rendelkező robot megépítése közben sok újdonsággal és érdekességgel ismerkedhettek meg.

A foglalkozást ezúttal Kertész Zoltán, a könyvtár igazgatóhelyettese vezette, aki nem mellesleg informatikus volt. A Digilaborban megrendezett eseményeket Nagy Levente informatikus szokta vezetni, ám ezúttal egy betegség közbeszólt. Mint azt az igazgatóhelyettes kiemelte: fontosnak tartják a robotikai foglalkozásokat, melyekről kutatások is bizonyították, hogy nagy mértékben fejlődik általuk a logika. Mindemellett a robotizáció egyre nagyobb teret kap az élet szinte minden területén.

 – Az alkalmon egy egyszerű robotot építettünk, amire fényt szereltünk. Ez a fénytest gombnyomásra tud világítani. Ennek a kihívásnak a teljesítésébe vágtunk bele, megvalósítva egy kedvcsináló programozói eseményt. A könyvtár saját építőkészlettel rendelkezik, minden szükséges elemet bevásároltunk, ezekből építettük meg a robotot – mondta el Kertész Zoltán. 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

 

Hozzátette, a feladat egy része szakmailag kötött volt, az alkotás kreatív oldalát tekintve azonban csak a diákok képzelete szabott határt. 

 – Szeretnénk majd fejlesztéseket végrehajtani ezen a szakterületen, de ez még a jövő zenéje. Úgy gondolom, szükség van az informatikai fellendülésre és a nyitottságra is. A következő alkalmunk március végén lesz, amelyre várjuk a jelentkezőket. Bárki, aki szereti az informatika bizonyos területeit, minimálisan érti az angol nyelvet – lévén a keretrendszer angol –, az nyugodtan érdeklődhet a Békés Megyei Könyvtárban – fogalmazott. 

Az igazgatóhelyettes ismertette, hogy a speciális építőelemek, tengelyek, fogaskerekek és egyéb kiegészítők szinte határtalan alkotói teret biztosítanak a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. A robotok programozása során megismerhető a blokkalapú programnyelv. Az oktatást segítő készlet már egészen kisgyermekkortól  fejleszti a digitális kompetenciát.
 
A márciusi alkalomra gyermekeket és szüleiket egyaránt az intézmény munkatársai. A program 10 éves kortól ajánlott. A részvétel díjtalan, de könyvtári regisztrációs jegyhez vagy érvényes olvasójegyhez kötött.

További programok »

Itthon

FEL