Vetőmag vetélkedő és csere-bere is volt az Implomban

2019. november 16. 14:44 | Szilágyi Viktória

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány és az aradi Excelsior Egyesület sikeresen pályázott az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Programban. A pályázatnak köszönhetően az együttműködő felek a határ mindkét oldalán olyan programokat szervezhettek általános iskolásoknak, amelyekkel a kertészkedést népszerűsítették.

Az Evergreen román-magyar közös projekt célja a helyi közösségek, elsősorban a gyerekek és tanulók informálása az önellátó mezőgazdaságról, egészségtudatos életmódról, a hagyományos konyhakertek fenntartására buzdítva őket. A kertészkedés rengeteg előnnyel jár. Egészségesebbé teszi a testet, fejleszti az izomzatot a kerti munkák elvégzése által és jót tesz a légzésnek. 

Várhelyiné Szűcs Panka, a Körös-Maros Vidékfelsztési és Ökogazdálkodás Alapítvány projekt-asszisztense elmondta,  hogy a határ mindkét oldalán 5-10 általános iskolát kerestek, akik partnerek voltak abban, hogy veteményeseket hozzanek létre a gyerekeknek. Pénteken délután a gyulai Implom József Általános Iskola adott otthont a projekt záró rendezvényének, amelyen a gyerekek játékos vetélkedőn vehettek részt, és a korábbi programokon gyűjtött vetőmagokat cserélgethették egymással. Román oldalon a jövő héten tartják a projektzáró rendezvényt. 

A szakmai menedzser, Czirle Csaba beszámolt arról, hogy a projekt keretében korábban külső helyszíneken szerveztek programokat. A vetőmagbörzén játékos formában ismerkedhettek a diákok a magokkal, az otthonról hozott magokat tudták egymás között cserélni. 

- Jövőre ezeket a magokat mind el fogjuk vetni, utána palántákat fogunk tudni egymás között cserélni. Nagyon várjuk már a tavaszt, hogy boldogan, felszabadultan tudjunk kertészkedni - fogalmazott a projekt menedzsere. 

A vetélkedőn battyonai, méhkeréki, gyulai és kétegyházi diákok vettek részt. A határ másik oldaláról pedig Aradról a Csiky Gergely Főgimnáziumból érkeztek diákok. 

 

Fotó: Behir.hu

 

 

FEL