Veterán kerékpárokból nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

Veterán kerékpárokból nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A “KerékPárt” Bringa Klubnak köszönhetően olyan kétkerekűeket láthatunk a tárlaton, amelyek az 1930-as években Békéscsabán készültek.

Egymás mellett sorakoznak a régi, az utakon ma már egyre ritkábban fellelhető kerékpárok a Csabagyöngye Kulturális Központ előterében. Az egyik közlekedési eszköz első kerekén még az az eredeti tábla is megtalálható, amelyen egykor a tulajdonos neve és címe szerepelt.

A kerékpáros klub 2014-ben alakult. Tagjait minden érdekli, ami a kétkerekűekhez köthető, számukra igazi kincs, amikor egy-egy régi példányt megtalálnak egy udvaron vagy éppen a vastelepen, amelyet aztán kellő gondossággal és szakértelemmel felújítanak – tudtuk meg Solymosi Attilától, a klub elnökétől.

A kilenc kiállított kerékpárból három példány még az 1900-as évek elején készült, méghozzá Békéscsabán, Krajcsovics Endre műhelyében. Az egykori aranyokleveles műszerészmester unokája örömmel látta viszont a kézi munkával készült régi darabokat, amelyek még mai is megállják a helyüket.

– A céget még a nagyapám alapította 1905-ben a Petőfi utcában, később itt volt az üzlet is, ahol a termékeket árulták. Gyakorlatilag ott nőttem föl. A nagyapám egy aranyokleveles műszerész szakember volt. Négy fia született, aztán a cégből kft lett. Innen a név eredete: a nagyapámat Krajcsovics Endrének hívták, és a fiai, illetve a családi név első két kezdőbetűjéből a Krajcsovics és Endre fiai cég, azaz a Krenfi Kft. Ezek a kerékpárok még nagyon precíz kézi munkával, minőségi anyagokból készültek, egészen 1952-ig, amikoris államosították a családi vállalkozást – árulta el Krajcsovics Béla.

A kiállítás május 26-ig látogatható.

 

A hírről készült videó anyagunk:

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,