Versekkel, dalokkal emlékeztek meg József Attiláról a Lencsésin

2024. április 11. 19:25 | Such Tamás

A Lencsési Közösségi Ház kettő az egyben programot szervezett a költészet napján, csütörtökön. Kora délután a Lencsési úti József Attila szobornál egy kisebb műsorral tisztelegtek a költő nagysága előtt, majd az intézménybe visszasétálva a nagyteremben Mohos Péter, debreceni előadóművész zenés irodalmi összeállítását hallgathatták meg az érdeklődők.

– A közösségi ház életében több mint egy évtizedes hagyomány már, hogy József Attila születésnapján – április 11-én – fejet hajtunk a Lencsési úti szobránál. Egyrészt, mert a Lencsésinek József Attila lakótelep a hivatalos neve, illetve a magyar költészet egyik nagy géniuszának tartjuk Petőfi, Babits, és Ady mellett – fogalmazott Takács Péter, a kulturális intézmény vezetője.

 

 

Ezt követően Zsibrita Mária Áprily Lajos Tavaszi pillanat, Csépai Imréné Vera József Attila Semmi ágán ül szívem, Kertész Jánosné Jolika József Attila Kései sirató, végül Farkas Zoltánné Kati József Attila Tavaszi labdajáték című versét szavalták el.

Ezután az intézményben működő nyugdíjasklub, természetjáró kör, kertbarát kör és Márvány Fotóműhely a Lencsési Közösségi Ház képviseletében megkoszorúzták a József Attila szobrot. Végül Mohos Péter lépett a színre.

 

Galéria

 

Mint mondta, egy irodalomtörténész barátja szerint József Attila lelkének legmélyebb szépsége akkor mutatkozott meg, amikor élete utolsó szakaszában Flórával megismerkedett. Ebből a ciklusból adott elő egy Sebő Ferenc által megzenésített József Attila verset, a Rejtelmeket.

A dal kvázi átvezetője volt a két etapnak, hiszen egy jó negyedóra múlva a gitáros már a közösségi ház nagytermében énekelte József Attila, Petőfi Sándor, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Jókai Anna, Hegyesi János, Reményik Sándor, Somlyó Zoltán műveit.

 

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL