Véget ért a Gyulai Várszínház 58. évadának első hete

2021. július 4. 18:00 | Papp Ádám Sándor

A Gyulai Várszínház június 25. és augusztus 19. között rendezi 58. évadát, ahol a teátrum fennállásának talán legsokszínűbb kulturális programját kínálja idén.

Shakespeare fesztivállal vette kezdetét a Gyulai Várszínház 58. évada. A bemutatók sorát William Shakespeare Othello című drámája nyitotta a Katona József Színház előadásában. Vasárnap a My Shakeaspeare songs - A CT project koncerteje, valamint a Gyulai Várszínház és a Bartók Kamarszínház közös ősbemutatója, a Hamlear, a dán királyfiból lett brit király előadása zárja a hetet.

– A mai zene világába szeretnénk emelni Shakespeare szonettjeit és drámai szövegeit. A versekhez izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, de a koncert alatt megszólalnak a színházi Shakespeare-előadásokhoz írt dalok, zenék is egy kicsit újragondolva. A koncerten keveredik a kortárs improvizatív zene a klasszikus és elektronikus zenei világgal. A dalok több nyelven, magyar, román, angol, francia, német nyelven szólalnak meg – mondta Cári Tibor zeneszerző.

A másfél évtized hagyományaihoz méltó színvonallal kezdődött meg az 58. évad – erről már a Gyulai Várszínház igazgatója beszélt.

– Színvonalasnak nevezhetem a Shakespeare fesztiválunkat, mégha nem is volt nemzetközi, hiszen az ideit a "Shakespeare, amikor magyar" alcímmel rendeztük meg, ide csak magyar társulatokat hívtunk. Azzal a kérdéssel próbált a fesztivál szembenézni, hogy mit is kezd a mai magyar színjátszás a művekkel. Éppen ezért a legkülönbözőbb műfajú előadásokat és társulatokat hívtuk meg – emelte ki Elek Tibor.

Az 58. évad július 6-án kedden folytatódik, amikor a gyulai Tószínpadnál a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Szemenyei János, Mikó Csaba és Závada Péter Sándor Mátyás című musicaljét adja elő.

További programok »

FEL