Végéhez közeledik a békéscsabai Védőnői Centrum felújítása

2020. január 30. 06:27 | Gyemendi Réka

Hamarosan lezárul a békéscsabai Védőnői Centrum épületének felújítása. A szakemberek márciusban már az új komplexumban fogadhatják a gyermekes szülőket.

A megyei védőnők jelenleg a kórház területén dolgoznak. Szenti Zoltánné vezető védőnő elmondta: ezt az ingatlant kinőtték, abban ugyanis elmondása szerint kevés tanácsadó helyiség és munkaszoba található és kevés óraszámban tudnak az édesanyák, szülők rendelkezésére állni, így mindenképpen szükségük volt egy nagyobb, központi intézményre, melyet csak ők használnak. 

A vezető védőnő szerdán vezette körbe portálunk munkatársait az új komplexumban.

– Itt minden helyet kapott, ami egy védőnői centrumban elengedhetetlen a 21. században. Három tanácsadó helyiséget alakítottak ki, valamint elkészült egy multifunkciós terem, ahol rendezvényeket tudunk tartanai. Van külön baba-mama szoba és babakocsitároló is. Kialakítottak egy kenetvizsgálati helyiséget, ehhez egy teljesen felszerelt nőgyőgyászati vizsgálóhelyiség áll rendelkezésre. Az intézmény hátsó részében helyet kapott egy teljesen új védőnői munkaegység munkaszobával, teakonyhával, vezetői helyiséggel, raktárhelyiségekkel és öltözővel – ismertette Szenti Zoltánné.

Hozzátette: a védőnők egyelőre még a régi helyen dolgoznak. Az új épületben a napokban történik a bútorozás, ezt követően pedig a működéshez szükséges engedélyeztetés és bejárás következik majd. Reményeik szerint márciusban már az új centrum épületben is tudják fogadni a gyermekes szülőket. Szenti Zoltánné azonban felhvta a figyelmet arra, hogy ezt követően lesz legalább egy hetes leállás, amíg egyik helyen sem tudják majd fogadni a babákat és szüleiket, de erről időben tájékoztatást nyújtanak majd az érintetteknek. 

 

Galéria

 

Az új védőnői centrum a Dedinszky utca 14. szám alatt található. Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta: a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az könnyen megközelíthető legyen, de az is előny, hogy a létesítmény a kórháztól csupán 300 méterre található.

– A felújítás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program része volt. A kivitelezési munkára 148 millió forint állt rendelkezésre, ehhez Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 14,5 millió forint önerővel járult hozzá. A kivitelezőnek a munkaterületet 2019. februárjában adtuk át, a munkálatokat pedig 2019. év végére be is fejezték. Idén január 8-án történt a műszaki átadás-átvétel, ezt követően tudjuk az épület használatbavételi enegdélyét megkérni, majd költözhetnek be a védőnők az új épületbe – tájékoztatott Dr. Sódar Anita.

Mint mondtra, az épület telejeskörű átalakítása, felújítása, bővítése történt meg. Az előző épület 140 négyzetméter volt, amely 370 négyzetméteresre bővült, ez a hasznos alapterület. Az épületben 12 területi védőnő munkaállomását alakították ki. A fent említett épületrészek kialakításán túl a védőnők számára kerékpártárolókat, valamint parkolókat is létrehoztak a területen. Az épület energetikai korszerűsítése is megvalósult, ez magában foglalta a külső homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a napelemes rendszer kiépítését is. 

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL