Játékra fel! Vasárnap társasjátéknapot tart a VárJáték a Csabagyöngyében

2019. november 17. 07:42 | Behir.hu

Családi kikapcsolódást, hasznos időtöltést, jó játékot ígér a VÁR-JÁTÉK társasjátéknapja a Csabagyöngye Kulturális Központban, vasárnap 10 és 18 óra között.

Most novemberben lett 20 éves a békéscsabaiak fülében talán ismerősen csengő VÁR-JÁTÉK. Mit is takar ez a név, mivel is foglalkoznak? Minderről Mojdiszné Kneifel Edit üzletvezetővel beszélgettünk.  mesél.

Az alapötlet 1999-ben egy pici, készségfejlesztő játékokkal teli szaküzlet volt. Az évek során nemcsak négyzetméterekben sikerült fejlődniük, hanem árukészletüket és szolgáltatásaikat is bővítették. Ma már nem csak árusítják a játékokat, hanem külső helyszíneken, városi vagy céges rendezvényeken, de akár lakodalmakban is mobil bébi-, készségfejlesztő- és ügyességi játszóházakat, kézműves foglalkozásokat is vállalnak.

A megyében itt található a legnagyobb alapterületű és választékot nyújtó Kreatív-Hobby Műhely, valamint a szintén egyedülálló játékkölcsönzés, mely olyan, mint a könyvtár, csak itt társasjátékokból  lehet kölcsönözni, ma már több, mint 500 féléből. Ingyenesen, havi rendszerességgel pedig társasjátékesteket is tartanak felnőttek részére a B38-as hajón.

Jelenleg 200 négyzetméteren a legmodernebb csúszdás-labdafürdő medencés, készségfejlesztő- (olyan szerepjátékokkal felszerelt, mint orvosi szoba, kávézó, autószerelő műhely, stb.) és gyermekmegőrző játszóház várja a kisgyermekeket és szüleiket.

A játékok mellett a különböző típusú könyvek és a fejlesztő/gyakorló munkafüzetek sem hiányozhatnak választékukból. Szolgáltatásaik közé tartozik  a héliumos léggömbfújás és a díszcsomagolások készítése is. Néhány hete pedig bővítették kínálatukat a Lagenlook típusú exkluzív ruhákkal és különleges ajándéktárgyakkal.

 

Mojdiszné Kneifel Edit

Mojdiszné Kneifel Edit

 

Most vasárnap, a VÁR-JÁTÉK már 8. alkalommal mozgósítja a megye játékos kedvű családjait, baráti társaságait, hogy ezen a napon társasjátékozzanak  velük együtt! 

A játékmesterek a vásárlóikból felkészített önkéntesek és diák közösségi szolgálatosok, akik az óvodások legegyszerűbb játékaitól a felnőtteknek szóló stratégiai társasig egész nap szórakoztatják az odalátogatókat.

A kistestvérekre is gondoltak: bébi játszóteret, óriás trambulint, ugrálóvárat állítanak fel, kézműves foglalkozást szerveznek, hogy senki se unatkozzon!

Mojdiszné Kneifel Edit határozottan állítja, hogy „divat lett” társasjátékozni! Miért is? A közös családi program gyakran kirándulás, városnézés vagy wellnessezés, ám ritkán jut eszünkbe, hogy a közös társasjátékozás éppannyira ingergazdag és élvezetes szórakozás lehet, mely során nemcsak egymáshoz kerülhetünk közelebb, de rengeteget tanulhatunk önmagunkról is!

A társas játék, melyet nem egyedül, hanem társasággal együtt játszunk, nem csak szórakoztató, hanem hatással van jellemünkre, szellemi fejlődésünkre is. A stratégiai játékok fejlesztik a döntési és teljesítési képességet, megkönnyítik az életünk során elénk gördülő akadályok gyors felmérését és leküzdését.

Mindezek mellett empátiát és csapatjátékot is tanulhatunk, hiszen nem csak azt próbálhatjuk ki, hogy milyen érzés nyerni egyedül vagy társaságban, hanem az együtt vagy az egyedül a veszíteni élményét is gyakorolhatjuk.

Gyermekeknél a testvérek közötti elfogadást és a köteléket is erősítik a játékok. Az idősebb testvérek ráérezhetnek, hogyan legyenek előzékenyek, hogyan segíthetik kisebb testvérüket.

A társasjátékok hasznosak az önismeretben is, hiszen játék közben gyakran előfordul, hogy meglepődünk magunkon bizonyos döntési helyzetekben, ahogyan reagálunk. A helyes válaszok, a jól sikerült megoldások és győzelmek az önbizalomérzetet is növelik, a zárkózottabbak könnyebben megnyílhatnak. 

A társadalmi normák elfogadására is ösztönöz ez a kikapcsolódási forma, hiszen a szabályok betartására és betartatására tanít. A társasjátékok mindezeken felül az összetartozás élményét nyújtják, és szorosabbá fűzhetik a családtagok közti köteléket. A közös derű és nevetés pozitív emlékekkel gazdagítja gyermekeinket, amelyekre felnőttkorában is szívesen emlékezik majd vissza.

A társasozás felnőttek között is kiváló kikapcsolódás. Manapság több szórakozóhelyen ki vannak téve társasjátékok, így ha nem szeretnénk otthon ülni vagy ott fogadni a vendégeket, kimozdulásra serkenthet. Egy-egy megerőltető nap után „minden pénzt megér”, ha a feszültség helyett nevetni látjuk párunkat, gyermekeinket vagy barátainkat. A munkahelyi csapatépítéshez is ideális választás.

A társasjáték az agyunknak olyan, mint a sport a testünknek. Fitten, fiatalosan, rugalmasan tartja gondolkodásunkat, edzi memóriánkat, javítja önértékelésünket és általa közelebb kerülhetünk másokhoz! 

Az elmúlt 20 évtapasztalatai igazolják Bernard Shaw gondolatait: „Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani.”

 

További programok »

FEL