Vasárnap választunk – dr. Kiss Gyulát a legfontosabb tudnivalókról kérdeztük

2019. október 10. 14:17 | Mikóczy Erika

Vasárnap választ az ország. Számos fontos tudnivaló van a voksolás menetével kapcsolatban. Kiss Gyulával a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk azokról az információkról és tudnivalókról, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani október 13-án.

– Békéscsabán mennyien szavazhatnak október 13-án?

Az idei önkormányzati választáson közel 59 200 választópolgár szerepel a békéscsabai névjegyzékben. Ilyenkor még változhat a választópolgárok száma az átjelentkezések miatt. A mai állapot szerint Békéscsabáról 250-en jelentkeztek át más településre, hogy ott szavazzanak, és közel 90-en jelentkeztek át ide, mert Békéscsabán szeretnének majd szavazni október 13-án.

– Kicsit változott az átjelentkezés menete. Mi az, ami meglepetést okozhat a lakosságnak?

 A helyhatósági választásoknak speciális jellemzője, hogy nem úgy történik az átjelentkezés, mint ahogy azt megszokhatták a választópolgárok az országgyűlési képviselői választáson, illetőleg az európai parlamenti választáson, vagy akár egy országos népszavazáson. Az önkormányzati választásokon az tud átjelentkezni, aki a választás kitűzését megelőző harmincadik napon már rendelkezett az adott településen tartózkodási hellyel, vagy közkeletű nevén ideiglenes lakóhellyel. Csak ebben az esetben tud működni az önkormányzati választáson az átjelentkezés.

 

 

– Azok, akik átjelentkeznek, kikre szavazhatnak?

Természetesen ahova átjelentkeznek, azokra a jelöltekre, polgármester, illetve egyéni választókerületi képviselőjelöltekre tudnak szavazni.

– Változnak-e a választási körzetek Békéscsabán?

A választási körzetek nem változnak, nem változtatott a Helyi Választási Iroda ezen a választáson a körzetbeosztáson. Ellenben számtalan fórumon, így a Csabai Mérlegben, de itt is szeretném felhívni a választópolgárok figyelmét, hogy a szavazóhelyiségek címe változott. Egész pontosan ez 6 darab jaminai szavazókört érint. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a választópolgárok megtalálják a megfelelő szavazóhelyiséget. Ha esetleg valaki megszokásból a régi szavazóhelyiség felé indulna, mi táblákkal fogjuk ellátni a régi szavazóhelyiségeket, hogy hol találják majd az új szavazóhelyiségeket.

– Azt lehet tudni, hogy miért volt ezekre a változtatásokra szükség?

Elsősorban azért, mert nem önkormányzati tulajdonú ingatlanokban voltak ezek a szavazóhelyiségek. A jaminaiak nagyon jól tudják, hogy Jaminában több helyen például vendéglátó-ipari egységekben bonyolítottuk le a választásokat. És miután megtörtént jó pár önkormányzati ingatlannak a felújítása, sokkal kulturáltabb, és méltóbb helyre tudtuk költöztetni most már a szavazóhelyiségeket.

– Mit vigyünk magunkkal október 13-án, amikor elindulunk szavazni?

Mint ahogy azt minden választás előtt el szoktuk mondani, a választójog egy jogosultság, de vannak feltételei, amivel azt gyakorolni lehet. Ez pedig mindenekelőtt az érvényes okmányok, a személyazonosításra szolgáló okmányok megléte. Személyi igazolvány elsősorban és a lakcímkártya, amivel a szavazatszámláló bizottság be tudja azonosítani a választópolgárt. Személyi igazolványból is több típus van forgalomban, egészen a nagyon régi, keményfedeles, barna személyi igazolványtól a legújabb elektronikus aláírással ellátott kártyaformátumú személyi igazolványig. De gyakorolható a választójog érvényes jogosítvány, illetve útlevél birtokában is.

– Abban az esetben, hogyha lejárt az okmány, és csak a szavazás előtt vesszük észre, mi a teendő? Mit tudunk még tenni annak érdekében, hogy leadhassuk voksunkat?

A közelmúltban már hivatalos értesítést kaptunk a Békéscsabai Járási Hivataltól, hogy a szavazás napján, október 13-án, vasárnap reggel 7 órától este 7 óráig a Szabadság téri kormányablak nyitva lesz. Tehát akinek lejárt az okmánya, nem találja, elveszett, és a többi, az aznap még fog tudni érvényes okmányt készíttetni a Szabadság téri kormányablakban.

– Mi történik akkor, hogyha nem visszük a személyit, de mindenáron szavazni szeretnénk? Feltételezem, volt arra eset, hogy ilyenkor próbálták meggyőzni a bizottságot. Ilyenkor mi történik?

Nem fog tudni szavazni okmány nélkül a választópolgár. A szavazatszámláló bizottsági tagoknak a felkészítőjén nagyon nyomatékosan fel szoktuk hívni a figyelmet erre. Ebben az esetben fel fogják venni a visszautasítottak jegyzékébe a választópolgárt. Természetesen hazamehet, ha otthon megvan az érvényes okmánya, vagy megcsináltatja az új okmányt, akkor visszatérhet, és természetesen este 7 óráig leadhatja a szavazatát.

– Mire figyeljünk még oda a szavazás során? Akár miután már megnézték az okmányokat.

Az idei önkormányzati választással is együtt tartják az országban a nemzetiségi önkormányzati választásokat. Újdonság, hogy míg a korábbi önkormányzati választásokon, nemzetiségi választásokon egy kijelölt szavazókörben lehetett leadni a voksot, az idei választáson újra mind a 68 szavazókörben tartanak nemzetiségi szavazást is egyúttal. Aki nemzetiségnek regisztrálta magát, az tulajdonképpen három szavazólapot fog kapni. Hisz fog kapni egy polgármesteri szavazólapot, egy egyéni választókerületi szavazólapot, amelyek fehér színűek lesznek, és kap egy nemzetiségi szavazólapot, ami pedig zöld színű lesz. Ahhoz, hogy érvényes legyen a nemzetiségi szavazat, a zöld színű szavazólapot a zöld borítékába kell betenni, és le is kell ragasztani, úgy kell az urnába helyezni. Lehet, hogy ez egy kicsit bonyolítani fogja az idei szavazást, de a szavazatszámláló bizottsági tagjainkat megfelelően kioktattuk ezen a téren is.

– Mi számít érvényes szavazatnak?

Érvényes szavazatnak az számít, ha a szavazólapon a megfelelő körben X vagy kereszt jel (+) található, és csak egy jelöltnél. Mondjuk a polgármesteri szavazólapon, ahol négy jelöltet fog találni a békéscsabai választópolgár, csak az egyik körben lesz X vagy pluszjel (+). Ha tollal töltötték ki a szavazólapot, ez lehet a fülkében elhelyezett toll, de lehet a választópolgár saját tolla is. Sőt még kék színű se kell, hogy legyen. Az a lényeg, hogy tollal legyen kitöltve a szavazólap, és ne ceruzával. Nem érinti egyébként a szavazólapnak az érvényességét az sem, ha például van bármilyen rajz, megjegyzés, felirat a szavazólapon. Ha egyértelmű a választónak a szándéka, akkor a szavazat érvényes.

– Vannak olyan feltételek, hogy a körön belül kell maradni a beikszelésnél?

Az érvényesség feltétele, hogy a két vonal, ami metszi egymást, vagy ahol metszi egymást, legyen szó X-ről, vagy pluszjelről (+), az a körön belül legyen.

– Mi történik akkor, ha véletlenükl valaki rossz helyre teszi az X-et, és adott esetben egy másik szavazólapot szeretne?

Ebben az esetben a választópolgár, még mielőtt bedobta volna az urnába a szavazólapot, egyetlenegy alkalommal kérhet új szavazólapot. A rontott szavazólapot külön fogják kötegelni. Tehát urnába helyezés előtt egyszer lehet új szavazólapot kérni. Urnába helyezés után erre már nincs lehetőség.

– Nyilván mindenkinek meg kell néznie, milyen szavazólapot kapott. Hogyha nincs lepecsételve a szavazólap, akkor az érvényes?

Nem. A pecsét nélküli szavazólap érvénytelen. Ezért szoktuk felhívni a szavazatszámláló bizottsági tagok figyelmét, hogy a szavazólapot a választópolgár azonosítása és az okmányoknak az ellenőrzése után, a választópolgár előtt pecsételjék le. Tehát előre soha ne pecsételjenek le szavazólapot. Bármilyen hiba történhet. Ha azt látja a választópolgár, hogy a szavazólapon nincs szavazóköri pecsét, akkor vissza kell menni, és kérni kell a pecsétet, mert egyébként érvénytelen lesz a szavazat.

– Mi a helyzet a kampánycsendet illetően? Van kampánycsend, vagy nincs? Illetve mit kell figyelembe venni, betartani?

A 2013-ban elfogadott, és hatályos választási eljárásról szóló törvény értelmében nincs már kampánycsend. Tehát a magyar választási eljárás már kivezette ezt a jogintézményt. Lényegében a kampány október 13-án 19 óráig tart. Amire figyelni kell, és ez viszont a szavazatszámláló bizottságnak, nevezetesen az elnöknek a feladata és egyben kötelezettsége, hogy a szavazóhelyiségen belül aznap már ne legyen semmilyen kampányanyag, pártjelvény, logó és a többi. De egyébként az, hogy mi zajlik a szavazóhelyiségek környékén, az utcán, a városban, az már nem a szavazatszámláló bizottság hatásköre.

– Ha 150 méteren belül fönt vannak még a plakátok, vagy valamelyik párt képviselőjelöltje megpróbál mindenkit meggyőzni, hogy kire tegye a voksát, az minek minősül?

A 150 méteres szabály még érvényesül, de nincs rá hatásköre a szavazatszámláló bizottságnak, hogy a szavazóhelyiségen kívül intézkedjen. Ha esetleg valaki ilyet tapasztal, akkor a Helyi Választási Bizottságnál tud bejelentést tenni.

– Beszéljünk azokról is, akik betegek, vagy idős korukból kifolyólag nem tudják elhagyni otthonukat, esetleg kórházba fekszenek. Ők hogyan tudnak szavazni?

Természetesen a mozgóurnára vonatkozó eljárási szabályok az önkormányzati választáson is érvényesek. Hogyha valaki egészségi állapota miatt gátolt abban, hogy eljusson a szavazóhelyiségbe, akkor mozgóurnát igényelhet. Ezt a szavazás napjáig a választási irodánál, tehát a polgármesteri hivatalban elektronikusan, de személyesen és levélben is tudja kérni. A választás napján pedig 12 óráig a szavazatszámláló bizottságnál lehet írásban kérni. Nagyon fontos, hogy írásban kérje a mozgásában, vagy az egészségi állapota miatt gátolt választópolgár a mozgóurnát.

– Mi a teendő, ha például valakivel baleset történik október 11-én vagy 12-én? Írhat a választási bizottságnak, hogy éppen a békéscsabai kórházban fekszik, és oda igényelne mozgóurnát?

A kórház az egy speciális eset. Nagyon ritka eset, hogy valaki úgy kerül kórházba, hogy egyben abban a választókerületben is lakik. Ebben az esetben működik, de azért az a ritkább. Hogyha valaki kórházba kerül, az sajnos az önkormányzati választáson valószínűleg nem tud mozgóurnát igényelni. Ugyanis ahhoz, hogy oda mozgóurnát igényeljen, előtte át kellene jelentkeznie. De ahogy említettem, az átjelentkezésnek viszont most korlátozottak a lehetőségei. A kórházba kerültek nem fognak tudni mozgóurnát igényelni. Azok tudnak, akik a saját lakásukban élnek, és az egészségi állapotuk miatt, valamilyen fogyatékosságuk miatt nem tudnak saját maguk elmenni, szavazni. Ők viszont természetesen tudnak mozgóurnát igényelni.

– A vak és látássérült polgárok hogyan tudnak szavazni? Ők milyen segítséget kérhetnek adott esetben, és ezt milyen feltételekkel, meddig tehetik meg?

Ez a határidő már lejárt. Tehát aki gyengén látó, vagy látássérült, korábban igényelhetett Braille-írásos szavazólapot. Békéscsabán erre nem került sor. Egyébként, hogyha valaki ilyen helyzetbe került, és elmulasztotta ezt a határidőt, akkor természetesen továbbra is él az az eljárási szabály, hogy családtagot, ismerőst, barátot elvisz, aki segít neki kitölteni a szavazólapot, vagy ha egyedül érkezik, akkor pedig a szavazatszámláló bizottság két tagja fog neki segítséget nyújtani.

– Mi van azokkal, akik esetleg előzetes letartóztatásban vannak? Ők még feltételezhetően nincsenek eltiltva bizonyos jogok gyakorlásától. Ők hogyan szavazhatnak?

Hasonlóan, mint ahogy a kórházban. Tehát sajnálatos módon az önkormányzati választáson nem tudnak mozgóurnát igényelni. Ez Békéscsabán a rendőr-főkapitányságnak az épületét érinti, hisz az előzetes letartóztatásban lévők a Bartók Béla út 1–3. szám alatt található fogdákban vannak. De annak is az lenne a feltétele, hogy előtte átjelentkezzenek, és úgy tudnának mozgóurnát igényelni. Ez most nem fog működni.

– Mettől meddig szavazhatunk október 13-án?

A szavazóhelyiségek reggel 6 órakor fognak nyílni, és egészen este 19 óráig nyitva lesznek. Ez alatt az idő alatt mindenkinek megvan a lehetősége, hogy voksoljon a helyi polgármesterjelöltre és a helyi egyéni választókerületi jelöltre, illetőleg ha nemzetiséginek regisztrálta magát, akkor a nemzetiségi önkormányzatnak a képviselőjére.

– Ezzel nem lesz vége a munkának, hiszen elkezdődik a szavazatszámlálás. Ez hogyan fog zajlani? Mikorra várható eredmény?

 Azt szoktuk mondani, hogy amikor bezárnak a szavazóhelyiségek, akkor kezdődik a legnehezebb része az egész napi munkának. 19 órát követően fogják a szavazatszámláló bizottságok mind a 68 szavazókörben megszámolni a szavazatokat. Külön a polgármesteri szavazatokat, külön a 12 egyéni választókerületben leadott szavazatokat. Ha megvannak a szavazóköri eredmények, a jegyzőkönyveket beszállítják a választási irodába, azaz a polgármesteri hivatalba, ahol a jegyzőkönyvek formai és számszaki ellenőrzését követően rögzítjük az eredményeket az elektronikai rendszerben. Tehát elvileg, ahogy rögzül a szavazóköri eredmény, a valasztas.hu weboldalon már láthatóak is lesznek az eredmények. A helyi választási bizottság pedig, amikor megvan mind a 68 szavazóköri eredmény, megállapítja a polgármester-választásnak az eredményét, megállapítja a 12 egyéni választókerületnek az eredményét, illetőleg megállapítja az öt darab kompenzációs listán kiosztható képviselőhely eredményét. Nekik itt még nem ér véget a munka, mert a Helyi Választási Bizottság ezt követően fogja megszámolni a nemzetiségi önkormányzatokra leadott szavazatokat. Ugyanis az nem a szavazókörben, hanem a városházán, a Helyi Választási Bizottság által fog történni október 13-án. Azt beszéltük a kollégákkal, hogy valószínűleg nem vasárnap este fogunk lefeküdni, hanem inkább hétfőn hajnalban, amikor már mindent befejeztünk a városházán.

 

További programok »

FEL