Vasárnap szentelik fel a felújított jaminai evangélikus templomot

2018. május 5. 13:10 | Mikóczy Erika

Május 6-án, vasárnap délután 15 órától a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Gáncs Péter ünnepi istentisztelettel egybekötve szenteli fel a felújított jaminai evangélikus templomot (Békéscsaba, Orosházi út 85.) és a gyülekezeti házat. Ekkor iktatják be hivatalába a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye megválasztott esperesét Nagy Zoltánt, valamint egyházmegyei felügyelőjét, Liska Andrást is. A témáról a 7. Tv Aktuális című műsorában Nagy Zoltán lelkésszel beszélgetett Szabó Rita műsorvezető.

 

– Hogyan készülnek erre az alkalomra?

 

– A szentelési istentisztelet maga az az alkalom, amikor ünnepélyesen birtokba vesszük a felújított templomot. A felújítás decemberre készült el, december 17-e óta már használjuk a templomot, de minden egyházi épületnél a szentelés az az alkalom, amikor ünnepélyesen jelezzük azt kifelé is, hogy azt Isten szolgálatára szánjuk. Ez történik meg május 6-án, vasárnap 15 órától.

 

– Milyen forrásokból újították fel a templomot?

 

– A kormányzattól kapott támogatást a Magyarországi Evangélikus Egyház, és azon belül a csabai egyházközség a belvárosi nagytemplom, a volt magtár, illetve a jaminai evangélikus templom és gyülekezeti ház felújítására. Első lépésként összesen 180 millió forintból a jaminai templom és gyülekezeti ház felújítása készült el. Nagy örömünkre mondhatni tetőtől talpig megújult a templomunk, csak az oltárt, a szószéket és az orgonát nem érintették a munkák. Ez utóbbinak az az oka, hogy az oltár egy műemlék része a templomnak. Érdekesség, hogy bár 1876-ban épült a templom, az oltár mégis több mint egy évszázaddal öregebb, ugyanis az a korábbi kistemplomból került át. Az orgonával kapcsolatban annak idején, a teológián nekünk azt mondták, hogy egy orgona árát úgy kell elképzelni, mint egy háznak az árát. Ahány manuálos az orgona, ahány sor játszóasztal van rajta, annyi szintes épület árával vetekedik: nekünk pedig egy gyönyörű kétmanuálos orgonánk van Jaminában. A templomon viszont szinte teljesen megújult a külső vakolat, volt külső festés, új a belső vakolat és a belső festés. A tetőn a faanyagok ki lettek javítva, a tető héjazata ki lett cserélve, de megújult a templom aljzata is, mindent leszigeteltek és még a padok is megújultak. Az oltár fölé egy új Luther-rózsa körablak került, aminek nagyon örülök. Jövőbemutató kezdeményezés, hogy a templom tetején napelemeket helyeztünk el. Még ebben is jelezni szerettük volna az épület jellegét: úgy tettük fel a napelemeket, hogy egy kereszt alakot kihagytunk, így ha valaki akár repülőről szemléli, akkor is láthatja, hogy ez egy egyházi épület. A templom a gyülekezet számára a találkozás, az istentisztelet helye. Bízom abban, hogy a felújítás arra ösztönzi majd a gyülekezeti tagjainkat, hogy minél többen eljöjjenek vasárnapról vasárnapra az istentiszteletekre, egyre több esküvő és keresztelő legyen ebben a templomban is. Erre van is reménységünk.

 

 

– A gyülekezet tagjaitól érkeztek-e visszajelzések a felújítást illetően?

 

– Igen, érkeztek. Aki a felújítás előtt ott volt, majd után először érkezett, rögtön az első levegővételnél tapasztalta a változást. A templom korábban állandóan vizesedett, dohos volt, s ha valaki belépett, ezt érezte meg először. Most pedig friss, tiszta illat fogadja az embereket. Szeretném, ha a gyülekezet életében is tükröződne, hogy itt egy friss, élettel teli közösség.

 

– A mostani vasárnap az ön életében is változást hoz, eddig lelkészként mostantól esperesként szolgál.

 

– Ez valóban változás, bár az ember megmarad lelkésznek akkor is, amikor esperes lesz. Az egyházi törvényeink is úgy fogalmaznak, hogy az esperes az a lelkész, akit az egyházmegye élére választanak. Amikor jelöltek erre a tisztségre, átgondoltam, hogy vállaljam-e. Majd az egyházunkban jellemző demokrácia jegyében az egyházközségek presbitériumai választottak, s mivel a többség rám szavazott, engem választottak esperesnek, a beiktatásom vasárnap lesz. Megtisztelve érzem magam az egyházközségek részéről, és igyekszem megszolgálni ezt a bizalmat. Esperesként nemcsak egy gyülekezet gondját viseli a vállán az ember, hanem az egyházmegye valamennyi gyülekezetéét – egyelőre kíváncsian várom, hogy ez mi mindent fog jelenteni a gyakorlatban, és reménykedem, hogy minden gyülekezetben tudok majd szolgálni és tudok majd segíteni.

 

– A jaminai gyülekezetnél jelent-e változást az ön esperesi szolgálata?

 

– Talán azt, hogy az eddigieknél valamivel kevesebbet fognak engem látni. Lesznek olyan kötelezettségeim az egyházmegyén belül, amelyek miatt akár a vasárnap délelőtti szolgálatokat is valaki más kell, hogy ellássa helyettem. De amennyire csak lehet, továbbra is szeretnék részt venni az életükben.

További programok »

FEL