Vasárnap ismét át kell állítani az órákat

2021. március 27. 07:48 | Vári Bianka

Vasárnap újra átállunk a nyári időszámításra, az órákat hajnalban 2-ről 3 órára kell tekerni. 2019-ben az Európai Parlament tárgyalt arról, hogy eltörlik az évente kétszer esedékes óraátállítást, azonban egységes döntés nem született, így még nem tudni, hogy a hétvégi átállás lesz-e az utolsó.

Március utolsó vasárnapján ismét át kell állítani az órákat hajnali 2-ről 3 órára, ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák az óraátállítást, amelynek eredeti célja az volt, hogy energiát takarítsunk meg. Bár a lakosság hozzászokott az átállás rendszeréhez, annak hatékonyságát már inkább megkérdőjelezik.

Szeretném, ha eltörölnék, nekem nagyon jó volt régen, amikor nem állítgattuk át az órát. Azon a napon az az egy óra nyilván kicsit bekavart, de utána ugyanúgy fekszik az ember, meg kel. Szerintem nem kéne állítgatni az órát, nagyon jó volt ez úgy, ahogy volt régen – fogalmazott egy helyi járókelő.

fotó: Bagi József (behir.hu)

Ma már a hagyományos órák mellett egyre inkább előtérbe kerülnek az okos eszközök, melyek automatikusan átállnak egyik időszámításról a másikra. Így van ez a békéscsabai evangélikus templomokban is.

– Mind a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban, mind a Jaminai Evangélikus Templomban az órák átállása automatikusan történik. Bár Jaminában még megvan az eredeti óraszerkezet és a nagytemplomban is, már nem az működteti a toronyórát, hanem egy digitális szerkezet, amely GPS-en keresztül veszi az órajelet, és így egészen pontos, amikor működik – árulta el Nagy Zoltán, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperese. 

fotó: behir.hu (Bagi József)

A lelkész hozzátette, a korábbi években gyakran előfordult, hogy az istentiszteletre igyekvők közül többen az óraátállítást elfelejtve egy órával korábban, vagy később érkeztek a templomba. Idén tavasszal ez nem fordulhat elő, hiszen a hívek egyelőre nem látogathatják személyesen a templomokat. A 7.Tv Támasz című műsorában ezen a vasárnapon is közvetíti a katolikus misét, valamint a református és evangélikus istentiszteleteket.

További programok »

FEL