Óraátállítás: Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

2023. március 25. 08:34 | Fajó Attila

Március 26-án éjjel kettőről három órára állítjuk előre az óráinkat. Egy órával tehát kevesebbet fogunk pihenni, de a nappali órák számában viszont nyerünk plusz egyet. Mik az előnyei és mik a hátrányai az időszámítási rendszernek?

–  Nekem ez már inkább kellemetlenség, persze a fiataloknak ez meg sem kottyan, vsiszont az én szervezetem hosszú napok alatt szokik hozzá az új rendhez – mondta kérdésünkre, az óraátállítással kapcsolatban egy békéscsabai nyugdíjas hölgy.

– Mi nagyon élvezzük, hogy a kutyákkal, a gyerkőccel több időt tölthetünk a szabadban és nem sötétedik olyan hamar – nyilatkozza egy fiatal apuka, szintén a megyeszékhelyen. 

Talán nem is az érvek, ellenérvek, hanem a mindennapi életünk más területeiről kell, hogy szemléljük a most elkövetkező változást ahhoz, hogy pontos képet alkothassunk a nyári időszámítás következményeiről.

– Az emberi szervezet több élettani működése ritmikus, napszaki változást mutat, így a vérnyomásunk, testhőmérsékletünk, vagy akár vércukorszintünk is – mondja el kérdésünkre dr. Sonkoly Iván, háziorvos.

 

Fotó: Shutterstock

 

A komolyabb egészségügyi problémák, a szívritmus-zavar, vagy a vérnyomás ingadozásának elkerülése érdekében itt is a megelőzés lehet a megoldás kulcsa. Néhány nappal előre gondolkodva, folyamatosan szoktatnunk kell testünket a korábbi felkeléshez, és nem árt korábban lepihenni sem.

Hazánkban, történelmét tekintve már 1916-ban, a monarchia idején is alkalmazták a ma már megszokott időszámítási rendszert, amelyet egy viszonylag hosszabb kihagyás után, 1980-ban újra életbe léptették gazdasági megfontolásokból. Így most, március végén egy órát előrer ugrunk. 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL