Óraátállítás: Október 30-án hajnalban kell visszaállítani az órákat

2022. október 4. 10:53 | behir.hu

Négy évvel ezelőtt kezdeményezték az óraátállítás eltörlését az Európai Unióban azzal, hogy a tagállamok eldönthetik, a téli vagy a nyári időszámításnál maradnak. Döntés azonban a mai napig nem született, ezért október 29-éről 30-ára virradó éjszaka ismét átállítjuk az órákat, kezdődik a téli időszámítás.

Az Európai Parlament 2018 februárjában az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát, és kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. Ezt részben azzal indokolták, hogy ma már az átállás nem jelent akkora energia-megtakarítást, mint régebben, mert az új rendszerek rugalmasabban alkalmazkodnak a külső körülményekhez.

A döntés alátámasztása érdekében egy olyan konzultáció zajlott, amelyben megkérdezték az unió polgárait arról, mi a véleményük az óraátállításról. Akkor a szavazók elsöprő többsége – Magyarországról a voksolók 90 százaléka – szerette volna az óraállítás eltörlését. Ennek ismeretében a bizottság 2018. szeptember 12-én javaslatot fogadott el az óraátállítás megszüntetéséről.

A tervek szerint a rákövetkező év, azaz 2019 elején kellett volna a tagállamoknak eldönteniük, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék megtartani, azonban az idő rövidsége miatt ezek a döntések nem születtek meg. Később 2021-re módosították a határidőt, azonban közbeszólt a koronavírus-járvány, amikor ennél jóval nagyobb horderejű ügyekben kellett döntéseket hozni.

Ha végül a nyári időszámítást véglegesítenék, akkor télen sötétben indulnánk munkába, iskolába és sötétben érkeznénk haza, viszont nyáron tovább lenne világos esténként. A téli időszámítás esetén pedig már világosban indulhatnánk el télen is reggelente, de nyáron hamarabb sötétedne.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban elmondta: jelenleg nincs napirenden a kérdés, hogy ha eltörölnék az óraátállítást, akkor Magyarország a téli vagy a nyári időzónát választaná-e.

Tekintettel a jelenlegi körülményekre, egyelőre az Európai Unióban sem tervezik napirendre tűzni a kérdést, így idén még biztosan minden marad a régiben, ami azt jelenti, hogy október 30-án hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat.  

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL