Óraátállítás – ma éjszaka egy órával többet alhatunk

2019. október 26. 11:29 | behir.hu

Ma hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat, kezdődik a téli időszámítás.

Egyes források szerint az óratállítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette, de tervét nem sikerült kiviteleznie. A világon elsőként 1916-ban az USA vezette be a nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás.

A nyári időszámítást az Európai Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette, tavasszal a megadott időpontban így egy órával előbbre, ősszel pedig egy órával visszaállítjuk az órákat.

Az óraátállítás bevezetése óta időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az előnyeit vitatják. Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen negatív hatással van az óraátállítás. Nem egyformán tudunk ugyanis alkalmazkodni az új helyzethez.

Az óraátállítás ellena az utóbbi években sokan léptek fel, egyes állítások szerint az uniós lakosság döntő többségének elege van az évente kétszer esedékes procedúrából és egész évben egy időszámítást szeretne. Az Európai Parlament meg is szavazta az óraátállítás eltörlését, most arról folyik az egyeztetés, hogy a tagállamok a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék-e megtartani.

Az óraátállítás a legkorábban 2021-ben törölhetik majd el.

Forrás: pontosido.com

További programok »

FEL