Még mindig nem döntöttek arról, idén márciusban lesz-e az utolsó óraátállítás

2021. február 10. 12:21 | behir

Elakadtak a tárgyalások az óraátállítás eltörléséről, pedig az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslata alapján 2021-ben kellene utoljára átállítani az órákat. Arról a tagállamoknak kell dönteniük, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választják, a magyar kormány azonban – úgy tűnik – egyelőre kivár.

Március 28-án, hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat, ekkor kezdődik a nyári időszámítás – ám azt egyelőre nem lehet tudni, vajon ez lesz-e az utolsó alkalom.

Az ugyanis még nem derült ki, hogy Magyarország melyik időszámítást választja - ennek meghatározása az EU-tagállamok dolga. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra kérdésre, hogy melyik időszámításra áll át az ország 2021-ben, azt válaszolta, hogy az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot az eredeti kezdeményezés szerinti 2019 helyett azonban 2021-ben határozta meg. A képviselők további egyeztetésre kérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs, azt mostanáig a 2020-ban és 2021 első felében soros elnökségek egyike sem tárgyalta. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón az óraátállítás eltörléséről szóló újságírói kérdésre annyit válaszolt, ha rajta állna a döntés, ő a nyári időszámításra szavazna.

Egyébként azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, elvileg utoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása 2021. október utolsó vasárnapján történne meg.

Forrás: eduline.hu

További programok »

FEL