Vasárnap délután mindenkit vár a családi nap Jaminában

 

Családi napra invitálja augusztus 27-én, vasárnap az érdeklődőket a Jaminai Településrész Önkormányzata. 13 órától sertéspörköltfőző-versennyel, 16 órától gyermekprogramokkal és zenés programokkal készülnek. A Bessenyei utcai sporttelepre nemcsak a Jaminában élőket, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A családi nap programja itt érhető el.

A 7. Tv Művészbejáró című műsorában erről beszélgetett dr. Fábián Ágnes tanácsnokkal, jaminai képviselővel, dr. Csicsely Ilona képviselővel és Hajnal Edittel, a Csabagyöngye Kulturális Központ térségi közművelődési szolgáltatások osztályának a vezetőjével Szabó Rita műsorvezető.

 

– Nem ez az első családi nap. Mit lehet tudni a kezdetekről? Hogyan indult el ez a kezdeményezés?

 

Dr. Fábián Ágnes: – 2008-ban volt először hasonló, akkor még a Nyúl büfé előtt. Kiállít egy zenekar, úgy emlékszem, 500 adag ételt osztottunk ki, és próbáltuk a környéken élőket egy kicsit összefogni. Így kezdődött, aztán folytatódott, mert egyre nagyobb igény volt rá. Mondhatni anyagi okok miatt váltunk most helyszínt, most nem a Nyúl büfé előtti parkban, hanem a Bessenyei utcai sprottelepen lesz a családi nap. Úgy gondoltuk, hogy a Jaminai Közösségi Ház és a Csabagyöngye Kulturális Központ segítségével fogjuk idén megtartani a rendezvényt, de szerencsénkre a Bessenyei utcai pálya évadzáró ünnepségén kaptunk egy felajánlást, miszerint ott ingyen és bérmentve megtarthatjuk a családi napot a hátsó füves részen. Nagyon örültünk neki, hisz nagy igény van a rendezvényre, várják az emberek, és szeretnénk tovább folytatni ezt a hagyományt, amíg csak lehet.

 

– Kinőtte magát a rendezvény az évek során. Mit lehet tudni az idei programokról? Mivel készülnek?

 

Hajnal Edit:        –       A programok igazán családias jellegűek. Azzal, hogy új helyszínen van a rendezvény, új programelem is beépült: most egy sertéspörköltfőző-versenyre is invitáljuk a jaminai lakosokat és a békéscsabaiakat. Keressük a legfinomabb sertéspörköltet Jaminában. Fontos, hogy ez hagyományos technikával, bográcsban készült ételek versenye, ahol fatüzeléssel lehet csak készíteni a pörköltek. Egy háromtagú zsűri fogja elbírálni az ételeket. Egy vándorserleget fogunk útjára indítani, amelynek a célja az, hogy hosszú-hosszú évekig vándoroljon itt csapatról csapatra. A verseny egyébként augusztus 27-én, vasárnap délután egy órától kezdődik és hatra kell elkészülnie a pörkölteknek, ezután következik az értékelés. Persze nemcsak főzőversennyel várjuk a családokat, délután négytől apróknak, nagyoknak szóló színes programok kezdődnek. Jimmy bohóc lesz a vendégünk, aki a program zárásáig ott marad, és lufit hajtogat. Lesz olyan sportos feladat a pálya adottságait kihasználva, amellyel egy kicsit megmozgatjuk a csabaiakat, jaminaiakat. Mindemellett a helyi művészek operettslágereket adnak majd elő, az eredményhirdetés előtt pedig a jaminai Puskás Band zenél. A napot a Mediterrán zenekar zárja, reméljük, hogy utcabál jellegű hangulatot teremtenek majd.

 

– Visszatérve a pörköltfőző versenyre: a csapatoknak kell beszerezni a hozzávalókat, vagy azt önök biztosítják számukra?

 

Hajnal Edit:        –       A program a jaminai részönkormányzat támogatásával valósul meg, ők biztosítják a rendezvény költségeit. A főzőversenyre sok mindent biztosít a szervező Csabagyöngye Kulturális Központ, például adnak tűzitálat amiben tüzet lehet rakni, sörpad garnitúrát, de a csapatonként 3-3 kilogramm sertéshúst is a szervezők biztosítják. Hogy ebből elkészüljön egy pörkölt, ahhoz azért még nagyon sok hozzávaló kell, ez utóbbiakról a csapatoknak kell gondoskodniuk. Hogy milyen ízesítésű, mennyire paprikás vagy mennyire sós lesz egy-egy étel, azt is a csapatok döntik el, ízlésüknek megfelelően.

 

– Milyen jelentőséggel bír maga a rendezvény? Mennyire van közösségformáló szerepe?

 

Dr. Fábián Ágnes: Hárman vagyunk jaminai képviselők, dr. Csicsely Ilona, mint a jaminai részönkormányzat elnöke, Kutyej Pál és jómagam, és mindhárman tagjai vagyunk a részönkormányzatnak is. Jaminában fejlesztjük az Erzsébethelyi Általános Iskolát, fejlesztjük a MIVA Bölcsődét, fejlesztjük az óvodáinkat, az utakat, a közvilágítást. Viszont fontosnak érezzük, hogy ne mindig csak a munkára gondoljunk, hanem azzal is tiszteljük meg a lakosokat, együtt töltsünk velük egy szép délutánt, kulturális programmal, főzőprogrammal egybekötve. Itt barátságok szövődhetnek emberek, egyesületek, szervezetek tagjai között. Szeretnénk a civil szervezeteket is támogatni ezzel.

 

–       Milyen visszajelzéseket kaptak az eddigi programokról? Hogy tetszettek a lakosoknak a korábbi rendezvények?

 

Dr. Fábián Ágnes: Az eddigi programokkal meg voltak elégedve. Varga Miklóstól Szandin át nagyon sok mindenki járt nálunk, mulatós zenekarok. Az emberek várják, hogy ne csak a belvárosban, hanem itt, Jaminában is legyenek rendezvények. A Jaminai Közösségi Házban például rengeteg eseményt, programot szerveznek, azokra összesen több tízezer látogató megy el. Nagyon elégedettek vagyunk a közösségi házzal. Itt megjegyzem azt is, hogy a rendezvényen túl a jaminai részönkormányzat támogatja a Madách utca sarkán lévő játszótéren a fitneszpark megépítését, már sikerült megszerezni alá a gumitéglákat is. Ez is szórakozás és a szabadidő hasznos eltöltéséhez tartozik. Tehát mindenben szeretnénk támogatni a jaminai lakosokat.

 

–  Azt gondolnák, hogy ez a rendezvény csak a jaminai lakosoknak szól, de nem így van. Egész Békéscsabáról várják az érdeklődőket a programra.

 

Dr. Csicsely Ilona: Jamina egyre élhetőbb része a városnak. Nagy örömmel kapom azokat a visszajelzéseket, hogy most már nem „mostohagyereke” Békéscsabának. Szeretnek Jaminában élni az emberek, amihez ezek a programok is hozzájárulnak. Szívesen látunk mindenkit, aki megtiszteli azzal a rendezvényt, hogy eljön. Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy valamikor régebben volt egy olyan program, hogy Jaminális. Az aztán valahogy elmaradt. Köszönet dr. Fábián Ágnes tanácsnokasszonynak, aki bevezette a családi napot, ami ekkora rendezvénnyé alakulhatott. Pozitívak voltak a visszajelzések, várják az emberek, hogy valahol szórakozhassanak, együtt lehessenek, hogy akár az utcából az ismerősökkel vagy a rokonokkal eltölthessenek felhőtlenül egy kis időt, és ezek a programok erre szolgálnak. Ezt a hagyományt folytatja a településrészi önkormányzat, egy kicsit megújítva, kiegészítve a rendezvényt. Szeretnénk ennek a programnak a keretében minden évben olyasvalakinek köszönetet mondani, aki sokat tett Jamináért, akár az ott élő közösségekért. Ez tavaly indult útjára, idén folytatjuk, hogy kinek mondunk köszönetet, nem árulom el. Jöjjenek el minél többen, és meglátják.

 

– Hogyan választják ki, hogy az adott évben ki az, kit tartanak érdemesnek az elismerésre?

 

Dr. Csicsely Ilona: – A településrészi önkormányzat öt főből áll, három önkormányzati képviselőből és két külsős tagból, akik civil szervezeteket is képviselnek. Széles kapcsolatunk van a jaminai civil szervezetekkel, így sok személyt javasolnak, közülük választunk.

 

Mi lehet a családi nap sikerének a titka?

 

Dr. Fábián Ágnes: Részben az, hogy nagyon szeretnek itt élni az emberek. Örülnek minden apró fejlesztésnek. Erre egy korona, amikor együtt lehetünk, és együtt megünnepelhetjük azt, hogy milyen jó kis városrészben élünk. Ilyenkor az elégedettségüknek is hangot adnak, de természetesen a kritikákat is szívesen fogadjuk, hiszen szeretnénk minél jobban megfelelni a lakosságnak.

 

– Tervezik-e, hogy jövőre is ismételten megrendezik a családi napot, illetve vannak-e már ötletek, esetleg lesznek-e újabb újítások?

 

Dr. Fábián Ágnes: A mostani helyszín nagyon jónak tűnik, itt jók az infrastrukturális körülmények is egy ilyen rendezvényhez. Köszönjük a Bessenyei utca pálya üzemeltetőjének, hogy ezt a felajánlást tették. A helyszín tehát reményeim szerint nem fog változni, de szeretnénk majd egy kis közvélemény-kutatás alapján szélesíteni a programok skáláját. Egy nagyon jó műsorhoz persze pénz is kell., megpróbálunk majd forrást szerezni rá.

 

– Ezen a programon kívül erre az évre terveznek-e még valami olyat, ami kifejezetten a jaminai közösségnek szól?

 

Hajnal Edit: – A részönkormányzat nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy a jaminai településrészen olyan kulturális közművelődési programok valósuljanak meg, amelyek még vonzóbbá teszik az ott élők számára ezt a településrészt. Nagyon fontos az a támogatás, amit ők nyújtanak. Ez a családi nap például közösséget fejleszt. Meg kell említeni azt is, hogy a Jaminai Közösségi Ház is a tanácsnokasszony és az elnök asszony közbenjárásának is köszönhetően jött létre. A ház programjai megmozgatják a jaminaiakat. Évente több mint húszezer látogatója van a közösségi háznak, a kisközösségek száma is húsz fölött van már. A napi nyitva tartás igazodik a helyi igényekhez: reggel 8-tól este 9-ig nyitva van, és szombaton-vasárnap is akkor, amikor szeretnének jönni a csoportok, közösségek, családok, hiszen a családi eseményekre is nyitott ez a ház. Fontos, hogy hagyományteremtő események vannak a jaminai városrészben. Ilyen a családi nap, ilyen a Jaminap, ami néhány hét múlva ismét majd várja majd a jaminai lakosokat. Ilyenek a karácsonyi ünnepkörhöz, vagy a tavaszi ünnepekhez kapcsolódó eseményeink, és ilyen a farsangi időszak is, amikor nagyszámú látogató jelenik meg a közösségi házban olyan programokon, amelyek élményekkel töltik föl őket.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,