Vármegyéket kapcsol össze a Mezőhegyesen átadott kerékpárút

2023. november 24. 12:15 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön adták át a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból megépített, több mint 10 kilométernyi kerékpárutat Mezőhegyesen. A 2,4 milliárd forint értékű projekt révén immár Békés vármegyét és Csongrád-Csanád vármegyét bicikliút is összeköti.

Az átadó ünnepséget a Békés Vármegye és Csongrád-Csanád Vármegye határán megépített kerékpáros kishídnál tartották, ahol egyszerre zárult le a 2,4 milliárd forint értékű "Mezőhegyes – megyehatár kerékpárút hálózat fejlesztése új kerékpárforgalmi létesítmények építésével, 4444 és 4434 jelű utak kereszteződésében körforgalom kialakítása” elnevezésű Békésben megvalósított projekt, valamint a szintén TOP-os forrásból „Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes hivatásforgalmi kerékpárút megépítése” című pályázat. 

Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: régóta várt beruházás ért végéhez, a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 2,7 milliárd forintból 11,8 kilométer kerékpárút épült Csongrád-Csanád Vármegyében.

 

– A beruházó több ezer köbméter földet mozgósított meg a földművek elkészítéséhez, beépített több mint 4600 köbméter zúzottkövet és 2200 köbméter aszfaltot. Füvesítés történt mintegy 2 hektár területen és több, mint 600 előnevelt facsemete lett elültetve annak érdekében, hogy a kerékpárutat zöldfelület, és néhány év múlva árnyas fasor kísérje. A kerékpárút építésével érintett szakaszokon Csanádpalotán és Pitvaroson is megújult az ivóvíz-hálózat és ahol indokolt volt, a közterületi csapadékelvezető rendszer is. A fejlesztés példaértékű együttműködések révén valósulhatott meg. A települések polgármesterei jó partnerek voltak, azonban fontos kiemelnem azt a munkát, amelyet Zalai Mihállyal, Békés Vármegye Önkormányzatának elnökével folytattunk az elmúlt négy évben – hangsúlyozta Gémes László.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2014-2020-as ciklusában több, mint 59 kilométer kerékpárút épült Békés vármegyében, a kerékpárút fejlesztések között a legnagyobb beruházásnak nevezte a Mezőhegyesen megvalósított több, mint 10 000 méter hosszú szakaszt. 

 

– A két vármegye határán kerékpáros hídon állunk, amely egy jelkép. Hiszem azt, hogy az új területfejlesztési törvénynek köszönhetően a következő időszakban lehetőségünk lesz több, megyehatáron átnyúló projekt együttes megvalósítására. A projekt súlypontja Mezőhegyes – az egykori Csanád vármegye ékszerdoboza – megközelíthetőségének javítása volt. Éppen ezért a mai vármegyehatárok nem érvényesek, úgy kellett gondolkodnunk és tervezünk, hogy a település mind Csongrád-Csanád vármegye irányából, mind Békés vármegye északi részéről megközelíthető legyen. Olyan fejlesztések indultak el az elmúlt években Mezőhegyesen, amelyek megkövetelik ezeket a típusú infrastrukturális fejlesztéseket is, annál inkább, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program elsősorban a munkahely és a lakóhely közti közlekedést szolgálja. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Mezőhegyes már most is, később még inkább turisztikai szempontból jelentős tényező lesz. Bízom benne, hogy nemcsak a munkába járást és a fellendülő turizmust, de az itt élők sporttevékenységét is segíti majd a kerékpárút, akár biciklizésről, görkorcsolyázásról, futásról vagy gyaloglásról legyen szó – emelte ki az elnök.

A részletes projektismertetőből kiderült, hogy Mezőhegyesen két kerékpáros hídat létesítettek, továbbá kerékpáros vasúti átjárót, illetve egy körforgalmat is.

Galéria

További programok »

Itthon

FEL