Varga Éva: Békéscsabán sok a segítőkész, adakozó szervezet és ember

2018. január 1. 18:40 | Mikóczy Erika

Télen megszaporodik a munka és a teendő a családsegítő és gyermekjóléti központban, valamint a hajléktalanszállón is. a 7. Tv Aktuális című műsorában Varga Éva intézményvezetővel Szabó Rita műsorvezető beszélgetett arról, ebben az időszakban hogyan tudják segíteni a rászorulókat.

 

– Javában tart a téli krízisidőszak. Pontosan mikor is kezdődött el, és ez hivatalosan mikor lesz vége?

 

Hivatalosan a krízisidőszak az minden év november 1-jétől kezdődik, és következő év április 30-áig tart. A hajléktalan ellátásban ez a hivatalos krízisidőszak.

 

– Ezen időszakban mire kell a legjobban figyelniük, melyek a legfőbb feladatok?

 

Ilyenkor többrétű a feladatunk. Nyilván elsősorban az utcán élő hajléktalanokra koncentrálunk. Rájuk fokozottabban odafigyelnek a kollegák, akik ilyenkor mindig délután kettőtől este tízig dolgoznak. Meleg teát visznek ki, élelmiszercsomagot visznek ki számukra, és az a főfeladatuk, hogy minél gyorsabban beirányítsák őket a hajléktalanok átmeneti szállására. Ha valaki nem akar beköltözni, akkor éjszakára igénybe veheti a nappali melegedőt. Ott le tud pihenni egy matracra, és akkor már biztosan nem fog kihűlni az éjszaka közepén. A lakosságot is megkérném, hogy ha bárkit kint látnak az utcán, javasolják neki, hogy a Gyár utca 16. szám alatt található szállóra menjen. Függetlenül attól, hogy hajléktalan vagy éppen egy krízishelyzetbe került, bárkit befogadnak éjszakára melegedni. Emellett a város lakosságának is rendelkezésére áll már a szociális célú tűzifa. A szociálpolitikai osztályon tudnak igényelni a családok tűzifát, de most szenet is lehet igényelni. Attól függ, hogy milyen tüzelő van éppen a Tüzépen. Fontos feladat mindig az élelmezés megoldása is a téli időszakban. Erre plusz egy dologgal készültünk az utcán, hiszen utcai szociális szolgálat nincsen, csak hétköznapokon, de ettől függetlenül a nap 24 órájában nyitva áll a nappali melegedő. A városvezetés jóvoltából napi egy tál meleg ételt kapnak mind a hajléktalan szállón lakók, mind a nappali melegedőre betérők. Tehát az utcán élő hajléktalanok is. Az utcai szociális munkások pedig ezen felül visznek ki nekik mást, például lángos kupont vezettük be tavalyi évben, és ez nagy sikert aratott. Mi is nyugodtabbak vagyunk, hiszen aki hétvégén nem megy be a nappali melegedőre, de van nála egy lángos kupon, azt fel tudja használni. Tudomásom szerint ez a lángosos minden nap nyitva van, délelőtti órákban, akkor el tud menni ezzel a kuponnal egy meleg lángosért.

 

– Mi a jellemző? Mennyire használják ki, mennyire veszik igénybe a meglevő lehetőségeket Békéscsabán?

 

Pozitívak a tapasztalatok. Békéscsabára egyébként nagyon büszke vagyok, merthogy a városvezetésétől kezdve a helyi vállalkozásokig, az összes intézményig vagy az itt élőkig, szerencsénkre szociálisan rendkívül érzékeny közösségekről, emberekről van szó, szociálisan, és nagyon sok mindenben segítenek a rászorulóknak.  a rászorulók pedig már szeptember végétől elkezdenek nálunk érdeklődni. Nemcsak azok, akik már korábban igénybe vették akár a szociális célú tűzifát, vagy akik a városvezetés jóvoltából kaptak korábban tartós élelmiszert, hanem azok is, akik hallottak erről egymástól. Merthogy ez szájról szájra terjed.  Már szeptember végén érdeklődnek, hogy lesz-e szociális célú tűzifa, lesz-e adománycsomag. De az is jó, hogy a Fövenyes utca 1/A-ban az adománypontunkat a Békéscsabán működő civil és egyházi szervezeteknek és a város lakosságának köszönhetően nagyon sikeresen tudjuk működtetni. Napi szinten betérnek hozzánk a városban élő rászorulók. Ott mindig minden információt pontosan megkapnak. Mindig minden tájékoztatást, hogy hol, mikor, ki által van ételosztás a városban. Novemberben 671 alkalommal fordultak hozzánk, tehát 671 alkalommal kérték csak a családsegítőben a segítségünket. A rászorulók örülnek annak, hogy többen is osztanak ételt az ünnepi időszakban. Nem szokott megmaradni ezekből az ételekből.

 

– Ha tehát bárki betér az adománypontra, vagy akár a családsegítőhöz, az mindig mindenkor megkapja pontos információt a tekintetben, hogy éppen miben érintett. Az adományozási kedv szempontjából Békéscsabáról mit lehet elmondani? Mennyire szívesen adakoznak itt a városiak?

 

Azt tudom elmondani, hogy ez itt példaértékű. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk e tekintetben. Például Bátori Zsuzsa igazgató asszonnyal, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény igazgatójával beszéltem, és ő felajánlott nekünk száz darab paplant és száz darab párnát a hajléktalanjaink részére, ami nagyon nagy segítség számunkra, amellett hogy pályázati forrásból mi már berendezkedtünk erre. Ha valaki az utcán él, ezek lényegesen gyorsabban tönkremennek, nagyobb szükségük van több mennyiségre. Így most ezt nagy örömmel fogadjuk. Ruhaadományok, bútoradományok folyamatosan, napi szinten érkeznek ki a Fövenyes utca 1/A alatti adománypontunkba, ahol szociális munkás kollegánk jelen van. Őtőle kapnak meg az adományokért betérők minden információt. A megyei könyvtár igazgatója pedig olyan könyveket ajánlott fel, amiből már sok van esetleg, vagy feleslegessé vált, de még jó állapotú. A jövőben folyamatos együttműködés lesz ez is. Bárki számára elérhetők lesznek a könyvek, tehát nemcsak a hajléktalanok átmeneti szállására fogunk belőle juttatni, vagy a családok, gyermekek átmeneti otthonába, hanem a város lakóinak is. Jöhetnek, válogathatnak. Nyilván ennek ki fogjuk találni a formáját. Most is vannak adománykönyveink, már be is van rendezve könyvespolc, de ez egy ilyen csere-bere lehetőség. Elviszi, hoz helyette esetleg másikat. Ez egy újabb dolog lesz. Folyamatosan bővül a paletta. Hálával tartozom minden békéscsabai lakosnak, a városvezetésnek, az összes intézménynek, egyesületeknek, egyháznak és az összes vállalkozónak, aki támogat bennünket, mert egyre többen vannak. Egyre nagylelkűbbek, egyre segítőkészebbek, és ez egy csoda számomra.

 

 

– Ha jól tudom, akkor most kaptak átmeneti lakásokat a hajléktalanok is. Mit lehet ezekről tudni? Eddig hány férőhelyet tudtak biztosítani számukra, és ez mekkora segítség lesz?

 

Ez igazából nem új keletű. 2014 decemberében indult, akkor kettő szociális bérlakással. Ez egy hagyatékból indult, az Életfa Idősek Otthonában egy néni elhunyt, és a hajléktalanok életének megkönnyítésére hagyott egy összeget. A városvezetés akkor ennek a kezdeményezésnek a támogatására azt gondolta, hogy ezt úgy tudjuk igazán hasznosan felhasználni, ha hosszú távú segítséget nyújt az ellátottaknak. Így két olyan Békési úti lakást újítottak fel, a hagyaték gyakorlatilag elegendő volt erre, és már akkor oda beköltözött hét lakó. Eleinte voltak cserélődések, hiszen ez egy új helyzet. Oda már azok az ellátottaink kerültek, akikről úgy gondoltuk, képesek az önálló életvitelre. Nyilván ezt még nekünk is egy kicsit tapasztalni kellett. Látjuk, hogy mindig kell egy mankó, kell egy támasz, akihez fordulhatnak. Ezekben a lakásokban megvan a lehetőség, hiszen szociális munkás kollega a rendelkezésükre áll heti három alkalommal négy óra hosszában. Annyira jól működött már ez a két lakás, és igény volt fejlesztésre, kaptunk még egy lakást kialakítva. Tehát ez egy három szobából álló hely, nagy közös konyhával, ahová nyolc újabb ellátottat tudtunk kiköltöztetni. Ők 2015 decemberében költöztek ki. És azt gondolom, hogy teljesen beilleszkedtek, szomszédokkal jó kapcsolatot ápolnak, kertet művelnek. Abszolút családi kertes házas környezet van ott, és ők jól funkcionálnak ott.

További programok »

Itthon

FEL